DE VELE GEZICHTEN VAN PINOT NOIR

DE VELE GEZICHTEN VAN PINOT NOIR

Als onze in-house wijnexpert Karel de Graaf niet in zijn eigen wijngaard van een goed Bourgondisch glas zit te genieten, zwerft hij door Europa om zijn grote liefde te volgen: wijn! Een vat vol kennis dus, die Karel. Hij deelt zijn herinneringen en meningen graag met ons. In deze editie van WINELIFE fileert hij fijnzinnig een van de meest uitdagende druiven in de kelder.
DOOR KAREL DE GRAAF

De pinot noir geniet, dankzij met name de hemelse rode wijnen uit Côte d’Or, al eeuwenlang een grootse reputatie. De belangstelling voor deze druivenvariëteit kreeg in 2004 een enorme boost door de met een Oscar bekroonde komische film Sideways, waarin een van de personages zich onder meer lyrisch uitliet over de pinot noir. Deze druivenvariëteit zou de meeste aandacht en verzorging nodig hebben om te laten zien wat hij in huis heeft.

De aanplant wereldwijd is sindsdien behoorlijk toegenomen en in Californië staat er met circa 18.000 hectare inmiddels zelfs meer van aangeplant dan in de hele Bourgogne, waar zo’n 10.500 hectare te vinden is. In Oregon staat inmiddels bijna 8.000 hectare aangeplant en Duitsland doet met 12.000 hectare Spätburgunder ook goed mee. Frankrijk blijft met bijna 30.000 hectare echter koploper wereldwijd, mede dankzij de Loire, de Elzas, de Languedoc-Roussillon en natuurlijk de Champagne, waar de druif verantwoordelijk is voor de body van veel van de plaatselijke mousserende wijn.

Je leest het hele artikel in WINELIFE #63. Koop hem in de winkel of bestel hem hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife magazine!Pinot Noir

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.