DE VALTELLINA WINE TRAIL KENT ALLEEN WINNAARS

DE VALTELLINA WINE TRAIL KENT ALLEEN WINNAARS

Valtellina in Lombardije is een lange vallei in de Alpen, die loopt van Chiavenna tot Bormio. Het klinkt als de aanzet van een artikel over wintersport, maar dat er in dit gebied topwijnen van de nebbiolodruif worden geproduceerd is niet iedereen bekend. Wij namen begin november deel aan de Valtellina Wine Trail en verbleven drie dagen in Sondrio, de hoofdzetel van Valtellina. Precies in een periode waarvoor er rampspoed in Italië werd voorspeld met veel regen en overstromingen, maar ons zat het mee en de druppels werden ons bespaard – althans die uit de lucht!

Mystiek

Het eerste dat opvalt als we de gordijnen van onze hotelkamer opzijschuiven, zijn de prachtige terrassen waar de wijngaarden tegenaan zijn geplant, gehuld in mistslierten. Lekker mystiek! We lopen een klein stukje door de prachtige wijngaarden van Sassella, een van de vijf subzones van Valtellina. De andere subzones met klinkende namen zijn Maroggia, Grumello, Inferno en Valgella. Deze namen kun je ook terugzien op de etiketten van de Valtellina Superiore-wijnen, als de druiven uitsluitend uit die subzone komen. In Valtellina hebben ze 2 DOCG-labels, Valtellina Superiore en Sforzato. Beide worden gemaakt van de nebbiolodruif – lokaal Chiavennasca genoemd – die er voor minimaal negentig procent dient in te zitten. Tien procent mag uit een andere druif bestaan, maar die dient wel uit Valtellina te komen. De meeste Valtellina Superiores en Sforzato’s zijn echter gewoon volledig van nebbiolodruiven gemaakt. Een andere verplichting is dat de wijn minimaal een jaar op eikenhout moet hebben gerijpt. De beste wijnen mogen na 36 maanden rijping de toevoeging ‘Riserva’ vermelden.

Schitterende hike

Een goed glas wijn moet je verdienen en daarom trekken we er eerst opuit voor een schitterende hike in Val di Mello, een klein half uur rijden van Sondrio. Op de heenweg passeren we de subzones Sassella en Maroggia, en genieten van het prachtige terrassen. De wandeltocht door de vallei is zo mogelijk nog indrukwekkender. Lokaal wordt deze vallei ‘Klein Yosemite’ genoemd en de vergelijking gaat goed op met de indrukwekkende granietwanden. We sluiten af in een lokaal barretje met een brioche en espresso, en ervaren dat de tijd hier echt heeft stilgestaan.

Lees het hele verhaal nu in #WINELIFE#56. Bestel hem hier. 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife magazine!

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.