DE ONTEMBARE GETEMD

DE ONTEMBARE GETEMD

Montefalco hangt van eten en drinken aan elkaar. Wijn en olijfolie zijn er in overvloed en vormen de basis van lange lunches met heerlijke, eerlijke gerechten. En tussen die maaltijden door kun je er hiken, biken, wijnhuizen bezoeken en ‘geheime’ culturele schatten ontdekken. TEKST EN FOTO’S MAGDA VAN DER RIJST

Montefalco ligt in Umbrië, ten zuiden van Perugia. Vanaf Rome rijd of trein je er in pakweg twee uur naar toe. Dat Montefalco ook het Balkon van Umbrië wordt genoemd, begrijp je direct als je er bent. Door de hoge ligging kijk je vanuit de stad over de Umbrische vallei, omringd door bergen en heuvels als de Colli Martani en Apennijnen. In de glooiende omgeving, tegen de heuvels aangeplakt, zie je de zandkleurige contouren van oude steden als Spoleto, Trevi, Foligno, Spello en Assisi. Zodra je een van de smalle poorten in de stadswal van Montefalco door bent, waan je je in een andere tijd. Een doolhof aan straatjes en kronkelende stegen komt uit op een indrukwekkend plein: de Piazza del Comune. Daar strijk je neer voor een espresso, Aperol Spritz of meteen maar een glas Sagrantino di Montefalco.

Holy grape
Alleen bij de sprookjesachtige naam van deze wijn loopt het water je al in de mond. Sagrantino is een druivenras dat bijna uitsluitend in en rondom Montefalco groeit. Hij komt mondjesmaat ook elders voor, maar hier geeft hij verreweg de beste wijnen. Daarom heeft hij sinds 1992 zijn eigen DOCG, die van Sagrantino di Montefalco. De druif begon zijn leven ooit als basis voor miswijn, de wijn voor de heilige dienst. Daaraan dankt hij zijn naam: sagrantino komt van sacer, Latijn voor heilig. Maar mocht dit de indruk wekken dat deze wijn als een engeltje je tong streelt, dan kom je bedrogen uit.

Lees het hele verhaal en meer in #WINELIFE#58. Klik hier en bestel!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife magazine!

 

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.