BURGENLAND & STEIERMARK

BURGENLAND & STEIERMARK

Vanuit Wenen hoef je niet veel meer dan een half uur af te zakken langs de Donau of je bent in Burgenland, een regio die bekendstaat om rode wijn en de zoete botrytiswijnen van de Neusiedlersee DAC. Via een stukje Hongarije rijd je nog 2 uur zuidelijker om aan te komen in de Steiermark, waar een heel ander landschap en klimaat heel andere wijnen voortbrengt. Burgenland en Steiermark in 48 uur: het kan! TEKST + BEELD KARIN LEEUWENHOEK

08 UUR
Vogels spotten?!
Een niet echt alledaagse bezigheid tijdens een wijnreis: vogels spotten. Naast wijn, water en wellness is ons eerste logeeradres – St. Martins Therme & Lodge in Frauenkirchen,nabij de Neusiedler See – gespecialiseerd in zogeheten ‘safaritours’ voor de vroege vogels onder ons. Jeep in, verrekijker om en koekeloeren maar. De omgeving is rijk aan ondiepe plassen, die ontstaan door regenwater en een walhalla zijn voor allerlei watervogels. Ook de beroemde Neusiedler See is zo’n regenwatermeer, maar dan een stuk groter. Toch is dit grote steppemeer, dat grotendeels in Oostenrijk en deels in Hongarije ligt, zo ondiep dat je er in de meeste jaren gewoon doorheen kunt lopen. Het vlakke natuurgebied en ‘cultuurlandschap’ is sinds 2001 Unesco-erfgoed. Leuk allemaal, maar daar komen wij natuurlijk niet voor: wij willen wijn!

10 UUR
Neusiedler See
Rond de Neusiedler See vind je veel wijndorpen en -stadjes als Gols, Purbach, Eisenstadt en Rust, waar het wemelt van de wijnhuizen. Hun specialiteiten: rode Zweigelt en zoete witte botrytiswijnen. De omstandigheden – zonnig en winderig, waardoor de ochtendnevel van de Neusiedler See ook gauw weer verdampt – zijn er ideaal voor het ontstaan van de ‘edele rotting’ (botrytis) van de druiven. Die drogen daardoor in en worden extra geconcentreerd van smaak, mét unieke aroma’s van de botrytis erbij. Een voorbeeld van zo’n bijzondere (dessert)wijn is de Beerenauslese of de nog geconcentreerdere Trockenbeerenauslese. Uit het stadje Rust aan de Neusiedler See komt de unieke Ruster Ausbruch. Omdat ook de zuren in de druiven concentreren, hebben deze wijnen naast veel zoet ook een prettig zuurtje. Ze worden gemaakt van witte druivenrassen zoals de welschriesling en chardonnay. Dankzij de warme invloed van het Pannonische klimaat vanuit Hongarije vind je in deze regio ook veel blauwe druiventeelt voor de rode wijnproductie: vooral zweigelt, maar ook blaufränkisch, st. laurent, pinot noir en bordeauxrassen. Een gemütliche, authentieke plek aan de Neusiedler See om te genieten van de lokale wijnen en keuken is Gasthaus zur Dankbarkeit in Podersdorf.

Lees het hele verhaal in #WINELIFE#62. Klik hier en bestel!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife magazine!

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.