Buiten de gebaande paden in het Franse Savoie Mont Blanc

Buiten de gebaande paden in het Franse Savoie Mont Blanc

Ben je op zoek naar een stukje ongerept Frankrijk? Dan is het geen slecht idee om eens neer te strijken in Savoie Mont Blanc. De Riviera des Alpes is namelijk een populaire vakantiebestemming, met name voor liefhebbers van wintersport en fietsen die met de ongenaakbare Mont Blanc op de achtergrond het meeste uit het schitterende landschap komen halen. Maar er is meer. – TEKST HARALD KOLKMAN & MAGDA VAN DER RIJST | BEELD HARALD KOLKMAN, SHUTTERSTOCK.COM

Rijdend richting het zuiden van Frankrijk neem ik, voordat ik Lyon passeer, de afslag naar de A46 en kronkel me een weg door het landschap om uiteindelijk terecht te komen in Aix-les-Bains aan het Lac du Bourget. Deze streek, de Pays de Savoie – ook wel Savoie Mont Blanc of Savoye genoemd –  is een natuurrijke regio in de westelijke Alpen, bestaande uit de Franse departementen Savoie en Haute-Savoie. De naam van de streek verwijst naar de historische regio Savoye, die tot 1860 deel uitmaakte van de zelfstandige Alpenstaat Savoye en nog steeds een geheel eigen streekkarakter heeft. De oude hoofdstad Turijn ligt op een uurtje rijden. In tegenstelling tot de historische Savoye is de term Savoie Mont Blanc nog relatief jong en pas sinds een jaar of 40 in gebruik.

Kuuroord

Aix-les-Bains is een heerlijk Frans stadje aan het Lac du Bourget. Het groeide tijdens de belle époque uit tot een populair kuuroord voor royalty en de rijken der aarde. Behandeling in kuuroorden was  jarenlang onderdeel van het verzekeringspakket in Frankrijk. Toen dit zo’n 20 jaar geleden veranderde, nam de vraag naar kuren af. De mooie hotels bleven, maar kwamen steeds vaker leeg te staan. Nu zijn vele hotels omgebouwd tot appartementen. De oude chic is gelukkig wel bewaard gebleven. Tip: ga dineren in sterrenrestaurant Lamartine. Ze serveren er de heerlijkste lokale wijnen en je hebt een prachtig uitzicht over het Lac du Bourget.

Verdwaald

Ik overnacht niet in de stad. Dat doe ik aan de oever van het Meer van Bourget, precies aan de overkant van Aix-les-Bains. La Turquoise Egarée is de B&B van Elisabeth en Philippe Cane. Égarée betekent ‘verdwaald’: een Franse schrijver schreef ooit dat het Lac du Bourget, na het Meer van Genève het grootste van de drie grote meren in deze regio, zo mooi was dat je erin kon verdwalen. Elisabeth en Philippe hebben een oud huis omgetoverd tot een bed & breakfast met drie gastenkamers. Ontbijten doe je in de huiskamer.

Klein & fijn

Als je door de Savoie Mont Blanc reist, kun je niet om wijn heen. In winkels en supermarkten staan de schappen er vol mee en vallen de flessen met het wapen van de Savoie op. Namen als Apremont, Chignin, Abymes en Roussette prijken op het etiket, maar laten zelfs bij wijnliefhebbers de bel niet direct luid rinkelen. Buiten de streek zie je de wijnen namelijk zelden. Ook dat maakt dit gebied zo leuk, zo eigenwijs en uniek. Hoewel de wijnbouw toeneemt, levert de Savoie hooguit een half procent van de totale Franse wijnproductie. Door het koele klimaat en de bergformaties blijft het grillige gebied een uitdaging om druiven te verbouwen. Hier geen uitgestrekte terreinen met eindeloze rijen wijnstokken. De wijngaarden liggen her en der verspreid, vaak op steile hellingen, beschut tegen de kou en optimaal profiterend van de zon. Klein én fijn is van toepassing op Savoie Mont Blanc als wijngebied.

 

Ben je benieuwd naar het hele artikel? Je leest het in Winelife editie 71. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

nl_NLNederlands

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.