BINNENKIJKEN BIJ SELLA & MOSCA

BINNENKIJKEN BIJ SELLA & MOSCA

Sardinië is na Sicilië het grootste eiland van Italië. In het verleden werd Sardinië vele malen overheerst en al deze overheersers lieten hun sporen na op het eiland én in het wijn maken. Sella & Mosca is een van de grootste authentieke wijnbedrijven op Sardinië. Tijd om eens een kijkje te nemen. TEKST CHARLOTTE VAN ZUMMEREN.

Italië, Italia. Dit land ademt wijn. Er zijn maar liefst 20 verschillende regio’s en 103 provincies en overal worden druiven verbouwd. Door de taal en de late eenwording van Italië heeft iedere afzonderlijke wijnstreek veel eigenheid. Alle provincies kennen tot op de dag van vandaag hun eigen culinaire tradities, inheemse druivensoorten en typische wijnen.

In vogelvlucht
Zo ook Sardinië, of zoals de Italianen zeggen Sardegna. Het eiland telt ruim anderhalf miljoen inwoners en heeft een eigen, unieke positie halverwege Italië en Spanje. Ook toeristen weten het eiland te vinden. Zo noemt de ANWB de kogelgaten in de plaatsnaambordjes als protest tegen de Italiaanse staat, het karakteristieke Sardijnse mannengezang en de levende herderstraditie als belangrijke hoogtepunten. Maar er is meer dan dat. De natuur is gevarieerd. Afwisselend zijn er prachtige stranden en ruige bergen en overal op het eiland vind je overblijfselen van Romeinse, Arabische en Spaanse overheersers. Belangrijke toeristische attracties zijn de zogenaamde nuraghi, overblijfselen van kastelen, dorpen en tempels van meer dan 3.500 jaar geleden. Cagliari en Alghero zijn de belangrijkste steden.

Wijngebieden
Ook de wijnen van Sardinië hebben een heel eigen stijl, met een hoofdrol voor druivenrassen als vermentino en cannonau. De verschillende overheersers van het eiland maakten allemaal wijn en daardoor is het palatum van de verschillende Sardijnse wijnen breder dan elders in Italië. Het landschap en klimaat van Sardinië zijn zeer geschikt voor wijnbouw. Sinds 30 jaar ligt de focus op het maken van kwaliteitswijnen in plaats van bulk. Het wijngaardareaal is daarom geslonken naar 17 duizend hectare, maar het aantal wijnen in Sardinië dat valt onder de Italiaanse DOC-classificatie neemt wel toe.

Lees het hele verhaal en meer in #WINELIFE#63.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife magazine!

 

 

nl_NLNederlands