Beaujolais: Beaujonomie

Beaujolais: Beaujonomie

Toeval of niet, de namen van de meest bekende Franse wijngebieden beginnen met een B: Bordeaux, Bourgogne, Bandol en… Beaujolais. De laatste is wat minder befaamd, wat geheel onterecht is. WINELIFE ging op pad in dit ondergewaardeerde wijngebied en ontdekte het verschijnsel Beaujonomie.
Tekst: Petri Houweling

Beaujonomie

Beaujonomie is een Beaujolais-totaalbeleving. Het is dé gelegenheid om kennis te maken met alle aspecten van dit bijzondere wijngebied. Het werkt zo: een groot aantal wijnboeren houdt gedurende het weekend open huis. Dat huis kan nogal verschillen, het varieert van een simpele boerenschuur tot een chic kasteel. De overeenkomst is de hartelijke ontvangst met een prachtig gedekte tafel en geopende wijnflessen. Het is de gelegenheid om hun wijnen – bij voorkeur geserveerd uit magnums – te proeven, met allerlei heerlijke regionale gerechten. De ‘maaltijd’ varieert van een simpel aperitief tot een gastronomisch verantwoord vijfgangenmaal, gekookt door een beroemde chef. Het doel van deze bijeenkomst is la joie du Beaujolais te ervaren, om op relaxte manier kennis te maken met de makers en jezelf even onder te dompelen in dit geweldige gebied. Het is een populair festijn, dus reserveren is noodzakelijk. 

Le Beaujolais nouveau est arrivé 

Maar de meesten van ons kennen Beaujolais wel. Als wijnregio werd Beaujolais vooral bekend vanwege de Nouveauwijn. Je weet wel, die hele jonge ongecompliceerde fruitige en frisse wijn met fikse zuren. Deze werd op grote schaal en met veel tamtam gelanceerd op de derde donderdag van november. In de tweede helft van de 20e eeuw was deze wijn zo populair dat men de opbrengsten verhoogde en de gamay werd aangeplant buiten het terroir, om aan de vraag te voldoen. Het gevolg laat zich raden, de kwaliteit ging rap naar beneden. Helaas was dit ook het moment dat wijnen uit de Nieuwe Wereld op de Europese markt verschenen. Deze waren vaak net zo fruitig, maar van hogere kwaliteit en voordeliger. Het gevolg was dat Le Beaujolais Nouveau meer passé dan arrivé was. Toch was dit een positieve ontwikkeling, want noodgedwongen ging de focus toen naar de tien Cru’s.

Verder lezen? Je vindt meer informatie in WINELIFE Magazine, editie 85. Deze bestel je hier. 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands