ARMAGNAC EN WIJN UIT DE GASCOGNE

ARMAGNAC EN WIJN UIT DE GASCOGNE

Armagnac bestaat veel langer dan cognac. De drank is ook nog rustieker dan cognac, omdat hij maar één keer gedistilleerd wordt in tegenstelling tot cognac die dat proces twee keer ondergaat. Cognac en armagnac gebruiken wel praktisch dezelfde druiven: armagnac wordt gemaakt van onder meer ugni blanc en colombard. Domaine du Tariquet heeft nu juist ook van deze druiven populaire wijn gemaakt. Want armagnac én wijn vormen de core business van Château en Domaine du Tariquet in de Gascogne. TEKST CHARLOTTE VAN ZUMMEREN

Cognac mag dan voor velen dé naam zijn voor Franse spiritualiën op basis van druiven, maar armagnac heeft een véél langere geschiedenis. Al ruim voor de veertiende eeuw werd een distillaat gemaakt in de buurt van Toulouse, de geschiedenis van cognac begint wat later, in de zestiende eeuw. De armagnac dankt zijn echte commerciële ontwikkeling aan ons eigen land. De Engelsen die het toen in Aquitaine voor het zeggen hadden, verboden alleraardigst alle andere wijnen dan die van Bordeaux gebruik te maken van de Garonne voor vervoer.

Nieuwsgierig

De Nederlanders kwamen hierop met het idee om de distillatie van de wijnen van de Gascogne te bevorderen teneinde het Engelse embargo te omzeilen. En zo kwam de productie van armagnac verder tot ontwikkeling. Bij het Château du Tariquet zijn papieren gevonden uit 1683 waaruit blijkt dat er belasting afgedragen moest worden voor de bekostiging van Versailles. Dit prestigieuze paleis van Lodewijk XIV moest natuurlijk ergens van betaald worden. Dat maakt nieuwsgierig en een afspraak met de grootste en oudste familieproducent in de Gascogne is zo gemaakt. Het is de familie Grassa van Château – als het om armagnacs gaat – en Domaine – voor de wijnen – du Tariquet.

Alambic

Op een waterkoude ochtend rijden we in een rustig en beetje saai landschap naar Eauzé in de Bas-Armagnac waar Tariquet gevestigd is. Viticulturist en mededirecteur Armin Grassa en exportanager Julien Ducos zullen ons ontvangen. We rijden het terrein op en het eerste wat we zien, zijn kleine historische gebouwen. We lopen wat verder en ruiken dan de verleidelijke geur van hout in een brandoven. In dit opgeknapte prachtige gebouw draait in deze tijd van het jaar – van half november tot eind januari met een uitloop tot eind maart – volcontinu een koperen alambic armagnac. Het is distilleren wat de klok slaat. Hierachter staat aan de rechterkant een enorm groot donker gebouw en aan de linkerkant een gigantische winery met tanks van 200.000 liter stille wijn. Dit is nog niet eens alles. Armin Grassa: ‘We hebben niet alle armagnac hier opgeslagen. We hebben zesduizend barriques liggen, verspreid over zes kelders’. Grassa en Ducos lopen

hierna mee over het terrein.

Constant in beweging

Grondlegger van Tariquet is Jean-Pierre Artaud, die werd opgevolgd door zijn schoonzoon Pierre Grassa. Diens zoon Yves begon in de jaren zeventig van de vorige eeuw met het maken van stille wijnen. Hij was daarmee de eerste in het gebied. Zijn Classic was en is een laag-alcoholische wijn van 10,5% gemaakt van ugni blanc en colombard. Dit zijn de twee basisdruiven van de armagnac. ‘Iedereen verklaarde hem voor gek, maar deze Classic werd wel bekroond: al in 1982 Wine of the Year en een medaille in de London Wine Competition’, vertelt Armin over zijn vader Yves. Inmiddels maakt Tariquet negen miljoen flessen wijn per jaar – negen witte wijnen en twee rosés. Corporate Communication Manager André Koopman van de Nederlandse importeur LFE vertelt dat hij geen bedrijf kent dat zo innovatief is als Tariquet: ‘Iedere keer als ik hier kom is er wat veranderd. Ze zijn constant in beweging.’ Grassa laat intussen nieuwe spraymachines zien, die door hun ‘gesloten’ karakter – de wijnstok wordt letterlijk omhuld – minder pesticiden verbruikt. De natuur gaat de familie Grassa – ook broer Rémy zit in de zaak – aan het hart.

Lees het hele verhaal in #WINELIFE#56. Bestel hem hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife magazine!

nl_NLNederlands