48 uur Amsterdam: Terrashoppen in de hoofdstad met Niek & Karin

48 uur Amsterdam: Terrashoppen in de hoofdstad met Niek & Karin

Oost, West, waar smaakt de wijn het best? Karin & Niek fietsten Amsterdam door, op zoek naar het meest relaxte of juist spannendste terras en het fijnste zomerse glas. – TEKST KARIN LEEUWENHOEK | BEELD NIEK BEUTE + KARIN LEEUWENHOEK

Het verre Westen

Oost, West, Noord, Zuid, Centrum… Waar te beginnen, met de meer dan 40 wijnbars die Amsterdam inmiddels telt? We gingen op onze eigen smaak af en op wat nieuwe tips! We trappen af in het Verre Westen. Althans, we fietsen een stuk A’dam-West in, naar de eclectische, booming buurt De Baarsjes. Schuin tegenover de moskee zit hier op het Witte de Withplein wijnrestaurant Kien.

Met groot terras, pal op het zuiden. Eigenaren Bart Dignum en Joost Brouwer, bescheiden maar met veel kennis van zaken en horeca-ervaring, openden op 8 maart  2020. Om 8 dagen later weer dicht te moeten. Het noodlot. Extra zuur: ze kregen geen overheidssteun omdat ze net waren begonnen. Kien kreeg vorige zomer een mooie restaurantrecensie in Het Parool en vanaf dat moment liep het gelukkig storm – tot aan de volgende coronasluiting. Zomer 2021 gaat hopelijk weer een goeie worden. Er is keuze uit zo’n 100 gastronomische wijnen voor elk budget. Bart: ‘We blazen bewust niet hoog van de toren, zodat mensen die hier komen echt verrast worden.’

Net zo onpretentieus, maar simpelweg subliem is het gevulde eitje op de eetkaart. Niek: ‘Bestel er een glas (of fles) mousserende Vouvray van Vigneau-Chevreau bij en romig, fris en rijp vinden elkaar; genieten!’ Blijf vooral lekker zitten tot je de zon in het westen ziet zakken.

Glouglou´en

Vlakbij vind je ook Bar Centraal en Fabus. De laatste, op de De Clercqstraat 105, heeft een klein terrasje met avondzon, maar vooral de waanzinnige Sloveense en Kroatische natuurwijnen zijn noemenswaardig. Evenals de hartverwarmende service van de knappe Kroatische Nada. Probeer hier bijvoorbeeld de unieke rosé van Batič of de orange wine Marany van Tomac, met daarbij een plankje mangalica-ham, Istrische truffelworst en rauwmelkse kazen. Puur, echt en uniek. Een coup de coeur-adresje!

Ook heerlijk glouglou’en van vin nature is het bij Bar Centraal op de hoek van de Ten Katestraat, met natuurwijnen van overwegend Franse wijnboeren, passend bij de knusse inrichting met veel hout, kleurtjes en affiches. Natuurlijk
is er altijd échte baguette en ook kun je hier goed creatief-Frans eten. Het was volgens de biodynamische wijnkalender een fruitdag, dus dat zal onze glouglou-ervaring van de gekoelde rode Es d’Aqui M&M versterkt hebben: frivool rood fruit, bloemen, verse specerijen, puur vergist sap! Het terras is hier hot & happening, met een broeierig sfeertje. Op een zwoele zomeravond, en helemaal overdag met het schouwspel van de Ten Katemarkt aan je linkerhand, waan je je in een mediterrane stad zoals Barcelona of Lissabon. Als je niet bang bent voor vin nature – met vaak een vleugje boerenerf en een hint van velponlijm – en houdt van reuring en bourgondische gezelligheid, dan is dit jouw hotspot!

Ben je benieuwd naar het hele artikel? Je leest het in Winelife editie 72. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands