48 uur Slurpen in Stuttgart

48 uur Slurpen in Stuttgart

Mitten im Leben’, is de leus van Stuttgart. Deze Duitse metropool heeft een sterke industrie en een grote bevolking. Maar een wijnstad is het ook, omringd door eeuwenoude wijnbergen. Midden in wijngebied Württemberg kan een stedentrip dus makkelijk eindigen in een bachanaal.

16 UUR

Vanuit de trein op weg naar rode wijn, valt vooral het groen op. Hoewel we in een grootstedelijk gebied aankomen, wordt 47 procent van de bodem gebruikt voor landbouw. Wist je dat Stuttgart tarwe produceert voor 19 miljoen broden per jaar? Dat de wijngaarden in Stuttgart jaarlijks 3 miljoen liter wijn opleveren? De meeste wijn is gemaakt van lokale druivenrassen en wordt lokaal genuttigd, met een hoofdrol voor de trollinger. Vanaf het station is het een kort loopje naar ons hotel: Althoff Hotel am Schlossgarten, aan de Schillerstrasse 23. Een luxe verblijf, tussen het groen van een kasteeltuin, boven een goed gevulde Vinothek, mag je in spannende tijden jezelf best gunnen.

17 UUR: LANGS DE RIVIER DE NECKAR

Stuttgart betekent letterlijk ‘stoeterij’, paardenfokkerij. Waar ooit paarden werden gefokt houden ze zich nu bezig met druiven. Op de steile hellingen langs de Neckar en verderop in de dalen van zijrivieren domineren de blauwe rassen. De bekendste is trollinger, een laat rijpende druif met een hoge opbrengst. Als ‘Tirolinger’ zou hij door de Romeinen zijn meegenomen uit Tirol. In Württemberg geldt de rode Trollinger als het nationale slokje. Terwijl de wijnconsumptie in heel Duitsland gemiddeld rond de 20 liter per persoon ligt – waarvan vier met bubbels – drinken de Württembergers 50 procent meer onder de leus ’Zum Durscht darf´s gar net erscht komme’. Dorst is uit den boze

18 UUR: RIESLING BIJ HANS-PETER WÖHRWAG

In stadsdeel Untertürkheim zijn we welkom bij Hans-Peter Wöhrwag. Al generaties lang maakt zijn familie op een milieuvriendelijke manier wijn van de belangrijkste witte druif, riesling. We proeven de Mineral VDP. Erste Lage Trocken 2019 afkomstig van de Herzogenberg. Erste Lage staat voor een eersteklas wijngaard, vergelijkbaar met een Premier Cru in Bourgogne. Dit is een terroirwijn van een zogenaamde Keuperbodem, typisch voor de wijngaarden van Stuttgart. Keuper is een mineraalrijke bodem waarin veel gips te vinden is. De grond en de oude wijnstokken worden intensief bewerkt. Hans-Peter vertelt dat hij de wortels die aan de oppervlakte groeien inkort, zodat de wijnstokwortels in diepere aardlagen moeten uitgroeien. Zo kan de plant bij extreme droogte of zware regenval goed overleven.

We durven haast niet meer te zeggen dat de mineraliteit van de bodem terug te vinden is in de wijn, want dit schijnt technisch onmogelijk te zijn. Toch doen we het, net als de keldermeesters Hans-Peter Wöhrwag en Carsten Kämpf zelf. Gevoelsmatig blijft het het juiste om zo de smaak van het specifieke herkomstgebied van de wijnstok te benoemen. Een aroma voor Riesling van Keuper is vaak honingmeloen. We proeven in deze wijn ook abrikoos met grapefruit, perziken met citroen; zoet fruit met een koket zuurtje.

19 UUR: TYPISCHE TAVEERNES

Glurend tussen de druiven van Weingut Wöhrwag op de Herzogenberg heb je een prachtig uitzicht over de Neckarvallei en het voormalige wijngaarddorp Untertürkheim, met als contrast de aanpalende auto-industrie van Daimler. In Untertürkheim worden ook de lokale rassen lemberger en trollinger verbouwd. Ga die zeker drinken bij de wijnboeren in hun Besenwirtschaften, ‘bezemtaveernes’. Ze serveren er lokale gerechten bij en de sfeer is altijd goed. Onze gids in Stuttgart, Ernst Büscher van het Deutsche Weininstitut, weet vele verhalen te vertellen over de lokale gebruiken die de geschiedenis kleuren. Zoals die van de bezemstelen bij de huisjes die van oudsher aangeven dat je er in oogsttijd niet mag komen om druiven te stelen. Tip: de 4 uur durende Weinwanderweg Obertürkheim-Uhlbach-Rotenberg–Untertürkheim, die begint bij het treinstation.

48 uur Slurpen in Stuttgart

TEKST MARJOLEIN SCHUMAN

Lees het hele artikel in WINELIFE 67. Bestellen kan hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

nl_NLNederlands