48 uur in Sardinië

48 uur in Sardinië

Sardinië is gezegend met een geweldige, ruige bergnatuur en talloze stranden in kleinde baaitjes. Als het om wijn gaat, heeft het eiland niet de reputatie van pakweg toscane of piemonte. Menig wijnliefhebber laat sardijnse wijnen dan ook links liggen – ten onrechte, zo bleek tijdens ons bezoek. Vooral grote wijnmakers met honderden hectares zoals Sella & Mosca en Contini bepalen het beeld en die maken heus mooie wijnen. Wij gingen echter op zoek naar kleine, gepassioneerde wijnmakers. wat een feest was het!

VERMENTINO EN CANNONAU

Na aankomst op de luchthaven van Olbia aan de oostkust laten we de exclusieve Costa Smeralda voor wat hij is en steken het eiland in één ruk over naar ons verblijf in Tresnuraghes aan de westkust. Een flinke rit, die een indruk geeft van het bergachtige karakter met de kale pieken van Nationaal Park Gennargentu als hoogtepunt. Westwaarts wordt het steeds vlakker. Van wijnbouw zien we weinig onderweg, maar dat komt vast nog. De voornaamste witte druif is de vermentino, waarvan de wijnen de concurrentie met die uit Toscane gerust aankunnen. De Vermentino di Gallura in het noordoosten is ook de enige DOCG van Sardinië. Qua rood is het vooral cannonau wat de klok slaat.

 

SARDIJNSE ZIEL MET EEN ACHTERHOEKS TINTJE

 

Als we het stadje Tresnuraghes – een Spaanse naam – binnenrijden, dirigeert de navigatie ons al snel een onverhard, doodlopend straatje in. Is dat wel goed? Maar jawel: het huisnummer
hoort bij het hek van Bed & Wine Anima Sardà, de Sardijnse ziel. Als we uitstappen en aanbellen komen de fraaie honden Zara en Giula ons blaffend tegemoet. Omdat we niet dol zijn op honden wachten we even op gastvrouw Marieke die ons hartelijk begroet. De honden blijken goed opgevoed en de volgende dag zijn we al de beste vrienden. Als we na het parkeren uitstappen begint Marieke te vertellen, maar het magnifieke uitzicht over de kust, de zee, de velden en het heuvelstadje Magomadas zorgt ervoor dat we er weinig van meekrijgen. Als Jurgen erbij komt vertellen ze hoe ze in Tresnuraghes beland zijn. Na 4 jaar zoeken in Italië, onder andere in de Marche, vielen ze als een blok voor deze plek. Ze schoolden zichzelf middels wijn- en kookcursussen van makelaar om tot bed en – nee, niet breakfast – maar bed & wine-eigenaren, een B&B met de focus op wijn. In alle eerlijkheid, daar vielen we voor bij de keuze van ons verblijfadres. Maar je vindt er ook rust en verblijft in een comfortabele kamer ingericht in lichte pasteltinten. Bijzonder is dat twee kamers een aparte panoramakamer hebben met een hoge tafel om met een heerlijk glas de zon in de zee te zien zinken. Bij mooi weer doe je dat uiteraard buiten aan de door Jurgen getimmerde tafel voor de deur, het middelpunt van Anima Sardà. Daar geniet je van het ontbijtmenu, het aperitivo dat bij de prijs is inbegrepen, het diner dat je er ook kunt boeken met of zonder een wijnproeverij, een goed gesprek, of lekker in alle rust lezen. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Zo hanteren ze zo veel mogelijk het nulkilometerprincipe met wijn van de buren en groenten en fruit uit de moestuin. De tuin is zo’n 200 meter diep en bestaat voor de helft uit een gerooide wijngaard die inmiddels weer opschiet en in ere hersteld wordt. Jurgen importeerde met masservino.nl al een aantal betere Italiaanse wijnen en heeft zich in Tresnuraghes verdiept in Sardijnse wijnen van lokale wijnmakers, die, als het even kan, biologisch werken. Afgaande op de wijnen die we proeven, heeft hij er een uitstekende neus voor. Anima Sardà ligt aan de Strada del Vino, die dwars door de wijngaarden rond Bosa voert en langs sfeervolle Sardijnse stadjes zoals Modolo, Magomadas en Tresnuraghes. Onderweg nodigen diverse cantina’s uit om te proeven en kopen.

Tekst Kees Verplanke 

Ben je benieuwd naar het volledige artikel? Je leest het in de nieuwste Winelife editie 68. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.