WINSTON CHURCHILL EN POL ROGER

WINSTON CHURCHILL EN POL ROGER

Een raspoliticus, een strateeg, oorlogsheld, een fenomeen en een taalkunstenaar. Winston Churchill leek niet te slapen en werkte altijd. Tussendoor was hij een liefhebber van het goede des levens: wijn, champagne, sigaren en sterke drank. Churchill-citaten leiden een eigen leven, de man was scherp en zat vol humor. Met het champagnehuis Pol Roger had hij een sterke band, want hij was gek op hun champagne.
TEKST CHARLOTTE VAN ZUMMEREN

Churchill leerde Odette Pol-Roger na de Tweede Wereldoorlog kennen in Frankrijk en ze werden goede vrienden. Ook deze vriendschap en zijn liefde voor de champagne luisterde hij op met zijn befaamde uitspraken. Toen hij destijds het huis bezocht van Odette Pol-Roger op Avenue de Champagne 44 in Épernay noemde hij het: ‘het meest drinkbare adres ter wereld.’ Een andere keer zei hij tegen Odette Pol-Roger: ‘Nodig me uit tijdens de wijnoogt en ik pers de druiven met mijn blote voeten.’ Overigens vernoemde hij zijn racepaard naar Odette. Pol Roger won één race, die van Kempton Park in het kroningsjaar 1953.

Ook sterk
Churchill dronk iedere dag champagne, naar verluidt in halve liters of pint-glazen. Het ging echter om een speciale fles, want ‘een halve fles is te weinig en een hele fles te veel’. Het Huis maakte daarom voor hem de Imperial Pint Bottle, ongeveer een halve liter. ‘Ik wil en heb het – champagne en brandy – niet nodig, maar ik acht het gevaarlijk om een onuitwisbare levenslange gewoonte in de weg te staan.’ Alle sterke verhalen daargelaten, dronk Churchill niet iedere dag een fles maar slechts een paar glazen in de ochtend. Toch beweerde hij: ‘Toen ik jonger was, had ik de gewoonte om voor de lunch geen sterkedrank te drinken. Tegenwoordig doe ik dat nooit voor het ontbijt.’ Naar verluidt gingen er in de laatste 10 jaar van zijn leven 6.000 flessen Pol Roger door zijn handen, ruim anderhalf per dag. Het bezoek van de familie Churchill genoot ongetwijfeld mee. Churchill-biograaf Andrew Roberts merkt in zijn boek Churchill De Biografie op dat de staatsman zijn persoonlijke huishoudelijke financiële administratie tiptop op peil hield – ook de flessen Pol Roger werden geteld.

Lees het hele verhaal en meer in #WINELIFE#63. Klik hier en bestel!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife magazine!

nl_NLNederlands

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.