WINELIFE ONTMOET HUBRECHT DUIJKER

WINELIFE ONTMOET HUBRECHT DUIJKER

Hubrecht Duijker is Nederlands eerste professionele wijnschrijver en zit dit jaar 50 jaar in het vak. Inmiddels telt ons land vele journalisten en bloggers die over wijn schrijven, toch is Hubrecht Duijker nog steeds actief en zichtbaar. Onlangs schreef hij bijvoorbeeld het voorwoord bij de pas verschenen Wijngids van de drie Nederlandse Masters of Wine. WINELIFE gaat op bezoek bij Hubrecht Duijker. Door Charlotte van Zummeren

‘Wat ben je op tijd!’ Hubrecht Duijker opent de deur van zijn woning aan een lommerrijke laan in Abcoude. Een laan die hem ook creatief inspireert, maar dat komt later. Hij gaat voor naar de woonkamer waar we zijdelings uitzicht hebben op de speciale wijnkamer, waar op dat moment iemand bezig is met de klimaatbeheersing. De woning hangt vol met kleine en grotere schilderijen in een kenmerkende kleurrijke stijl, neigend naar het impressionisme.

Hoge ogen
Hubrecht Duijker en ondergetekende kennen elkaar van vele proeverijen. Tijdens het interview drinken wij een kopje thee. Hoewel Duijker altijd snel zijn e-mails beantwoordt, reageerde hij niet op mijn verzoek om tijdens het interview samen een bordspel te spelen – dat praat tenslotte wat makkelijker. ‘Alle bordspellen zijn naar mijn kinderen en kleinkinderen.’ Want wat weinigen weten, is dat Duijker van 1980 tot 2000 ‘s lands eerste en enige spellenrecensent was. Hij had een spellenpanel dat alle nieuwe spellen testte. Niet alleen boeken onder pseudoniem verschenen hierover, waaronder twee gidsen voor de eerste generatie videospellen, maar ook een reeks tv-programma’s over spellen met als titel Hoge Ogen. Op mijn andere vraag of zijn Amerikaanse vrouw Julie aanwezig kan zijn voor een foto van hen beiden, kan hij ook niet ingaan. Dit is haar vaste bridgemiddag. Bridge is het enige spel dat Duijker nog speelt en dat hij ook tijdens het interview wel wil spelen, ware het niet dat ondergetekende dit niet beheerst en je het niet met zijn tweeën kunt spelen.

Lees het hele artikel in WINELIFE #62. Koop hem in de winkel of bestel hem hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife magazine!

nl_NLNederlands

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.