VAKVROUW LOTTE WOLF LAAT VEEL NA, OOK EIGEN WIJN

VAKVROUW LOTTE WOLF LAAT VEEL NA, OOK EIGEN WIJN

De talentvolle vinoloog Lotte Wolf is maar 32 jaar geworden. Ze werd geboren in een kraakpand in Hilversum en overleed afgelopen september onverwacht thuis in Amsterdam. Van huis uit heeft ze wijn niet meegekregen, maar ze bleek er een uitstekende neus voor te hebben “als ik een wijn heb geproefd, onthoud ik die” en heeft zich ontwikkeld tot een gerespecteerd en geliefd sommelier. Verschillende sterrenrestaurants liepen met haar weg, sinds 2015 was dat hotel The Grand en restaurant Bridges waar ze werkte als wine director. Op haar website LOTTEWOLF.NL beschrijft ze hoe ze het gastronomische leven leerde kennen toen ze zich tijdens een backpackreis door Nieuw-Zeeland naar een baan blufte bij het viersterrenhotel Portage. Daar leerde ze alles over Nieuw-Zeelandse wijnen. Terug in Nederland mocht ze als assistent- sommelier aan de slag bij Jamie Olivers restaurant Fifteen in Amsterdam. Het Haagse Seinpost volgde en ze haalde intussen haar diploma voor vinoloog, als jongste cursist ooit. Op haar 23ste werd ze hoofd-sommelier in het Zeeuwse Oud Sluis van Sergio Herman. Daar schonk ze wel 600 flessen per jaar uit Swartland, haar favoriete wijngebied in Zuid-Afrika, vertelde ze een jaar geleden in een interview in Winelife. Want de wijnen daarvandaan hadden die ‘ondeugendheid’ waar ze van hield. Ze werd zelf een Swartland cowboy: ze ging haar eigen druiven verbouwen op een wijngaard. Nieuwsgierig naar het natuurlijke landbouwproces moest dat per se biologisch, zonder gebruik van chemicaliën en pesticiden. Haar eerste wijnen onder het label Touch of Dutch waren dit jaar klaar: Onkruid vergaan Nie van semillon, King Arthur van grenache en Die Bastaard van mourvèdre en cinsault-druiven. Ze werden meteen bejubeld. “Ik ben net zo gelukkig als ik op regenlaarzen in de wijngaard sta, als wanneer ik in mijn pakje in het restaurant ben,” vertelde ze in een interview met Het Parool. Niet alleen vanwege haar goede werk, maar ook door de vele nominaties die ze kreeg van collega’s stond Lotte sinds 2013 vier keer in de WINELIFE Hotlist van influencers in de wijnwereld. De afgelopen tijd hebben haar collega’s haar de eer betuigd die haar toekomt, ervaringen gedeeld en er is geen wijn opengetrokken zonder aan deze enorm sympathieke vakvrouw te denken. In de wijnwereld heeft zij voor altijd haar plaats ingenomen.

Lees meer nieuws in WINELIFE #55. Bestel hem hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife magazine!

nl_NLNederlands