ROMAN NIEWODNICZANSKI

ROMAN NIEWODNICZANSKI

Bij Roman Niewodniczanski is niets toeval. Zijn familie is van Poolse origine en werd rijk in Duitsland met het familiebierbedrijf Bitburger, maar zoon Roman had meer met wijn. Hij liet zich uitkopen, reisde hele wereld over om wijnhuizen te bezoeken en kocht een wijnbedrijf in de Saar, onderdeel van de appellation Mosel-Saar-Ruwer. Tekst Charlotte van Zummeren

Niewodniczanski is enthousiast en eloquent. ‘De bijzonderheid van deze Lage valt te vergelijken met Le Montrachet in de Bourgogne. Ik durf zo te stellen dat de Wiltinger Scharzhofberg het meest exclusieve gebied is van geheel Duitsland’. Aan het woord is Roman Niewodniczanski, sinds 1999 eigenaar van de winery Van Volxem in de Saar. Een lange man met een chique gezicht en een paardenstaart. Roman: ‘Duitse wijnen hebben de toekomst, die hebben nog rek. De Saar is het mooiste wijngebied ter wereld. We hebben hier terroir, hellingen en de absolute ster van deze wijnstreek: Egon Müller!’

Rijptijd
Bij Niewodniczanski is niets toeval. Niewodniczanski verzamelt oude menukaarten van toprestaurants van over de hele wereld en het viel hem op dat wijnen uit de Mosel in het begin van de 20e eeuw veel meer kostten dan de allerduurste Franse jongens. Dat zette hem aan het denken. De Duitse wijnen zaten in de jaren 80 en 90 in een dip, zijns inziens door de klimaatverandering en de afkeer van zoet. Juist die klimaatverandering geeft Duitse wijnen weer een kans, want in de Mosel kun je karaktervolle wijn maken met een laag alcoholpercentage. En dus kocht Niewodniczanski in 1999 Van Volxem in de Saar. Zijn wijnen worden sindsdien overal toegejuicht. Mineraliteit is ‘the backbone of the wine’, mooie zuren en aroma’s.

Geisberg
Roman studeert ondertussen nog steeds verder. Hij kocht oude boeken op over het terroir van de Saar. En zo kwam hij op de Geisberg, een terroir dat jaren geleden zeer kostbare wijnen opbracht en in de jaren 70 verloren ging voor de wijnbouw. Niewodniczanski vond in 2015 een ruwe helling die vijftig eigenaren had. Samen met Markus Molitor deed hij een bod en kocht 12 hectare. Nu staan er jonge wijnstokken op de Geisberg. Ungrafted– of in goed Nederlands ‘wortelecht’ – want dat is volgens hem de toekomst: ‘De wortels kunnen veel dieper gaan bij droogtestress.’ Bovendien zweert hij bij ‘high density’, 10 duizend stokken per hectare. Hij laat zijn wijngaarden in meerdere rondes plukken en als het niet rijp is, komt het er niet in. Inmiddels telt Van Volxem 85 hectare, alle op steile hellingen, Vijftig procent is Grosses Gewächs, de meest chique categorie. Niewodniczanski: ‘Ik heb 900 duizend stokken staan en maak 600 duizend flessen.’ De eerste Van Volxem Ockfener Geisberg wordt in 2020 verwacht.

Lees het hele verhaal en meer in #WINELIFE#62. Klik hier en bestel!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife magazine!