Op bezoek bij…Marc Kent van Boekenhoutskloof

Op bezoek bij…Marc Kent van Boekenhoutskloof

Onlangs werd het Zuid-Afrikaanse wijnhuis Boekenhoutskloof door Platter’s Wine Guide uitgeroepen tot Winery of the Year. En aangezien wijnmaker en mede-eigenaar Marc Kent sinds december in onze hoofdstad woont, leek ons dat een mooie reden om eens bij hem op bezoek te gaan.

TEKST & BEELD HARALD KOLKMAN

Ik spreek Marc op het dakterras van zijn Amsterdamse woning met een prachtig uitzicht op het Rijksmuseum en het Museumplein. Marc is wijnmaker en partner bij het Zuid-Afrikaanse wijnhuis Boekenhoutskloof. Zo’n 25 jaar geleden – december 1994 – startte hij het bedrijf samen met enkele partners, in de periode van de eerste vrije verkiezingen van Zuid-Afrika. ‘Een hele bijzondere tijd’, aldus Marc. Het bedrijf heeft nu zeven aandeelhouders waarvan Marc er een is. ‘Ik ben de enige aandeelhouder die ook in dienst is van het bedrijf’, voegt hij toe.

Sleutel tot succes

Marc komt niet uit een familie die afkomstig is uit de wijnwereld. ‘Integendeel, mijn vader hield meer van whisky’, lacht hij. Hij vertelt hoe hij uiteindelijk een succesvol wijnmaker is geworden. ‘Eind jaren 80 werd ik geselecteerd om deel te nemen aan een pilotenopleiding voor de Zuid-Afrikaanse luchtmacht. Dat was in mijn jeugd mijn grote droom: piloot worden. Maar nadat de oorlog met Angola was beslecht, brak er een nieuwe periode aan en waren er geen nieuwe piloten meer nodig. De opleiding ging niet door.’ Hij besloot te wachten totdat de pilotenopleiding zou heropenen. Om rond te kunnen komen, begon Marc te werken als ober bij Black Marlin in Simon’s Town. Hij bleek een meester te zijn in het verkopen van Glen Carlou en raakte bevriend met de eigenaren, die hem vervolgens adviseerden een wijnopleiding te gaan volgen. Vervolgens kwam hij in contact met z’n huidige zakenpartners en de rest is geschiedenis

Lees het hele interview in WINELIFE #65. Bestellen kan hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife magazine!

nl_NLNederlands