Ook bij je HEMA-rookworst

Ook bij je HEMA-rookworst

Als je iets opzoekt over wijn kun je zomaar bij AndGrapes terechtkomen. Een website en Instagramacccount van een jong team dat enthousiast vertelt over wijnmakers, reizen en eten. Annemiek Hummelink is de oprichter.
Tekst: Marjolein Schuman | Beeld: privebeeld Annemiek Hummelink

Wat een fijn online wijnmagazine! Hoe kwam je op het idee?

‘Wat leuk om te horen! Ik heb journalistiek gestudeerd en droomde al vroeg van een eigen platform of medium. Zo’n zes jaar geleden werd ik echt verliefd op wijn, op goed eten was ik al langer gek. Wat me opviel is dat de wijnwereld prachtig is, maar soms ook ontoegankelijk. En dus ontstond het idee voor AndGrapes. Een vrolijk, laagdrempelig platform dat het ambacht viert, maar altijd met een knipoog. Denk aan discoballen, frituur, kleur en humor.’

Gaan humor en wijn goed samen?

‘Absoluut! Wat is wijn drinken zonder plezier? En ook als je iets wil leren: met humor blijft het hangen. Wij willen dat mensen aan onze lippen hangen als we iets vertellen. Ik weet nog dat ik op school bij aardrijkskunde een docent had die alles zó serieus en saai vertelde dat je er bijna bij in slaap viel.’

 

Handig die zoekbalk: als je ‘zuur’ intikt krijg je les over zuurgraad én tips bij zuurkool.

‘Je kiest zelf hoe diep je wil gaan. We willen vooral dat je ontdekt wat je lekker vindt, en waarom. Wijn is iets om van te genieten. Niet alleen bij je oesters of biefstuk, maar ook bij je zuurkool of HEMA-rookworst. En we helpen je ook dat zelfvertrouwen te krijgen: hoe spreek je druiven uit, wat doe je als iemand moeilijk doet over de wijnkaart? Gewoon jezelf zijn, dat is genoeg.’

Proeven en beoordelen, waar heb je dat geleerd?

‘In mijn studententijd dronk ik alles wat los en vast zat aan wijn. Maar toen ik ging reizen in Zuid-Afrika veranderde alles. Onze Airbnb-hostess, nog steeds een vriendin, nam ons mee naar Beau Constantia. De omgeving, de wijn, de kaasplank waar ik nog steeds van droom… Daar werd ik echt verliefd op wijn. Ik ben opleidingen gaan volgen, WSET en SDEN, heb mijn socials omgegooid naar wijn, en ben er vol ingedoken.’

 

Ondernemen zit je in het bloed, je bent ook in te huren?

‘Vanuit AndGrapes ontstond The Harvest Studio. Hiermee helpen we andere merken op te vallen met originele wijncontent. Omdat we steeds vaker de vraag kregen: ‘Kunnen jullie ons ook helpen met socials?’ Wat ik het leukst vind: geen standaardoplossingen. Geen copy-paste-campagne. Wat zorgt ervoor dat mensen ’s avonds aan de keukentafel nog over je wijnmerk of restaurant praten?’

 

Wat is een FEBO-wijnmuur?

‘We worden ook regelmatig uitgenodigd voor proeverijen en events. Zo hebben we tijdens de Nacht van de Wijn blendingworkshops gegeven, een groot succes. Op andere festivals staan we met de FEBO-wijnmuur. Dan vertel je iemand welke wijn past bij zijn kipcorn of kaassoufflé, en ondertussen sta je zelf achter de airfryer. Dat is echt het allerleukst om te zien: dat mensen zóveel plezier halen uit leren over wijn.’

 

Klinkt als een druk bestaan.

‘Zeker weten! Naast AndGrapes run ik samen met mijn partner The Harvest Studio maar ook interviewsuitgetypt.nl. Ik werk fulltime met wijn en eten, een droomleven. Elke dag is anders en dat maakt het zo leuk.’

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands