Min 7 met tegenwind

Min 7 met tegenwind

Willem en Silvia waren pioniers met hun biologische bubbels uit de maagdelijke Flevopolder. Het werd een succes met een goud-zwart randje.
Tekst: Karen Leeuwenhoek

DE DUITSE SILVIA ANTHONJ DAAGDE ZICHZELF UIT OM WIJN TE MAKEN. HAAR MAN WILLEM
KIPS, DIE AL IN 1972 BEGON MET BIOLOGISCH-DYNAMISCHE LANDBOUW, VERTELT OVER DIT
BIJZONDERE PROJECT.

‘Sil was ontzettend slim en leergierig. Ze kon, en had verstand van, heel veel
dingen, maar wijn was haar grootste passie. Ze heeft 10 jaar lesgegeven in wijnmarketing aan de
wijnuniversiteit in Geisenheim en stelde jaarlijks de bekendste supermarktwijngids van Duitsland samen. Daarvoor
proefde ze ongeveer 2.000 wijnen per jaar. Na meer dan 12.000 geproefde wijnen vroeg ze zich af hoe moeilijk het
zou zijn om zelf goede wijn te maken.’

EN?

‘Ze deed het gewoon. Ze maakte haar droom waar en was daar eigenlijk heel nuchter over. Maar ze stak er wel haar hele ziel en zaligheid in. Ze kende als het ware alle druivenplanten in de wijngaard bij naam. Dankzij Silvia’s contacten in de wijnwereld en mijn ervaring als bioboer konden we grondig uitzoeken wat het beste zou werken hier, op dit terroir in Lelystad. We kozen, met hulp van Duitse wijnwetenschappers, voor drie nieuwe druivenrassen en lokale gisten. In dit gebied mag alleen biologisch geteeld worden en daardoor zijn er veel levenskrachtige gisten in de wijngaard. Ons wijnbedrijf heet MinZeven omdat we 7 meter onder de zeespiegel liggen. De (voormalige zee) bodem is een mengsel van zand en klei met veel kalkresten en we hebben de drainage goed geregeld.’

WAAROM KOZEN JULLIE VOOR BUBBELS?

‘Omdat we ons wilden onderscheiden met een nicheproduct. Volker Raumland (unaniem beschouwd als de beste mousserende wijnmaker van Duitsland, red.) hielp Silvia met het wijnmaken. Mousserende wijn, gemaakt volgens de traditionele methode, van biologische druiven uit één oogstjaar, vergist met gisten uit eigen wijngaard, ongefilterd, ongezwaveld en zonder dosage, geproduceerd en gebotteld op het
eigen domein. De naam Bruut & Bruizend verwijst naar het woeste water van de onstuimige Zuiderzee die hier lag tot Flevoland drooggepolderd werd. Er zijn drie verschillende cuvées op basis van het aantal maanden gistrijping: Brons, Zilver en Goud.’

SILVIA OVERLEED IN 2023. GAAT HET PROJECT VERDER?

Ontgrendel dit artikel

Wil je dit artikel gratis verder lezen? Vul je e-mailadres in of ga verder met Google/LinkedIn en lees direct verder.

nl_NLNederlands