Elie Maamari van Chateau Ksara in Libanon

Elie Maamari van Chateau Ksara in Libanon

Elie Maamari is allesbehalve een jobhopper. Hij werkt al 40 jaar bij Chateau Ksara, het oudste wijnbedrijf van Libanon – zonder overdrijven het meest uitdagende land ter wereld om wijn te maken. Over tegenslagen en voorspoed, en de smaak van Elie.
Tekst: Niels van Laatum / Beeld: Chateau Ksara

Elie Maamari van Chateau Ksara in Libanon

Elie Maamari is oenoloog en exportmanager bij het Libanese Chateau Ksara. En dan bedoel ik: eerst oenoloog en nu exportmanager. Zoals hij zelf zegt: ‘Je kunt wel goede wijn maken, maar je moet hem ook verkopen.’

Na zijn studie viticultuur in Bordeaux wilde hij graag in eigen land het geleerde in de praktijk brengen. Veel keuze was er niet in die tijd, we spreken over 1983. ‘Het was óf Kefraya of Ksara’, vertelt Elie. ‘Ik kende de eigenaars van Ksara, dus koos ik die.’ Zo simpel kan het zijn soms. Wijn maken in Libanon is allesbehalve simpel. Terug in de tijd.

WIJNBOUW IN LIBANON, EEN KORTE GESCHIEDENIS

Vanuit Mesopotamië, een historische regio in West-Azië, verspreidde de wijnbouw zich tussen 5000 en 1000 voor Christus richting Turkije, de Perzische Golf en Palestina. Onderzoekers denken dat de eerste wijnbouw in Libanon rond 7000 v. Chr. al bestond. Rond 3000 en 330 v. Chr. brachten de Feniciërs de wijncultuur echt op gang en begonnen wijn te exporteren naar Egypte, Cyprus en Griekenland. Zelfs naar Rome, Sardinië en Spanje. Libanese wijn bleef beroemd tot in heel Europa, totdat in de middeleeuwen Turkse overheersers wijnbouw verboden. Met één uitzondering: voor religieuze doeleinden. Misschien dat daarom een groep jezuïtische missionarissen uit (toen nog Frans) Algerije in 1857 de Libanese wijnbouw nieuw leven konden inblazen. Dat deden ze in de Bekaavallei en dat vormde de basis voor het moderne wijn maken in Libanon – precies daar waar nu Chateau Ksara staat.

Verder lezen? Je vindt meer informatie in WINELIFE Magazine, editie 85. Deze bestel je hier. 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands