De weg naar Wine-Smart

De weg naar Wine-Smart

Het verhaal van een droom verwezenlijken, van ontboezemingen en het doorgeven van alles wat onderweg is opgedaan. Al mijn ervaringen komen nu samen in mijn Wine-Smart cursus.

Mijn naam is Niek Beute en ik ben sommelier, wijnpoëet en één van de weinigen die in de Parijse driesterrenrestaurants als sommelier heeft gewerkt. Je zult vast denken ‘hij zal de wijn met de paplepel ingegoten hebben gekregen’. Nou, niet echt; mijn jeugd speelde zich niet af in Blaricum of aan de PC Hooftstraat. Het Overijsselse stadje Kampen is waar ik ben opgegroeid. De enige wijn die ik er ooit gedronken heb, was de miswijn in de kerk. En alhoewel de Rooms-Katholieke kerk verantwoordelijk is voor een groot deel van onze Europese wijncultuur, was dat aan de miswijn niet te merken. Ik heb deze wijn altijd ervaren als een zure slok slootwater.

Hoe het allemaal begon…

Juist omdat ik niet in deftige restaurants ben opgegroeid, was ik er al op vroege leeftijd door gefascineerd. Zo gingen we met de familie op vakantie naar Hongarije. De gastheer van een lokaal klein restaurantje was zó hoffelijk, zorgzaam en dienstbaar. Het ontroerde me en maakte een diepe indruk op mij. Op de weg terug naar het hotel zei ik als ventje van vier jaar oud: ‘Mam, ik wil later ook baas van een restaurant worden.’ Hiermee was mijn toekomst bezegeld. Ik zou de hotelschool gaan volgen en de horeca in gaan. Elke verjaardag vanaf dat moment was ik de pineut; ik moest eindeloos rondjes lopen met een schaal leverworst en blokjes kaas om de familie te verzorgen.

Het begon pas echt in Frankrijk

Pas bij mijn eerste fulltimebaan, na mijn stageperiode bij De Librije en restaurant Vermeer, kreeg ik bij restaurant Vossius echt interesse in wijn. Dit leek zo groots, veelomvattend en complex dat ik geen idee had waar ik zou moeten beginnen. Het was in 2003, het meest krankzinnig hete jaar in Frankrijk, dat ik me mocht melden bij restaurant Georges Blanc *** (van de gelijknamige legendarische chef uit het zuiden van de Bourgogne). En alhoewel ik geen sommelier was op dat moment, trok ik veel op met de sommeliers van het restaurant. Ik was vooral veel te vinden in de wijnkelder, de op één na grootste van Frankrijk. Hier lagen maar liefst honderddertigduizend flessen te wachten op het moment dat ze konden stralen naast een bijzonder gerecht. Het was hier waar het vuur van mijn passie voor wijn werd ontstoken. Elk weekend wijnboeren en wijnbeurzen bezoeken. Ik werd dag in dag uit gedrild, maar ik vond het heerlijk. Hoe meer de sommeliers van mij verwachtten, hoe gretiger ik werd. Proeverij op proeverij, bij elk nieuw inzicht kreeg ik een ‘aha-erlebnis’ en kon ik weer opnieuw beginnen en bekeek ik ieder glas weer vanuit een hernieuwde blik.

Het summum van de sommellerie is Parijs, waar ik uiteindelijk bij het grootse Guy Savoy *** restaurant als sommelier aan de slag mocht. De mooiste flessen van mijn leven heb ik hier mogen openen, en dat onder de zwaarste omstandigheden en de hoogste stress. De meest heftige en indrukwekkende tijd van mijn leven.

Vinoniek 

Acht jaar later ben ik Vinoniek gestart. Hiermee wil ik mijn bereik vergroten en mijn passie en inspiratie voor iedereen bereikbaar maken. Dit is niet alleen voor hen die toegang hebben tot de topgastronomie; voor de ervaren wijndrinker is er immers al veel begeleiding beschikbaar. Voor de liefhebber met minder ervaring is die er echter nauwelijks.
Mijn terugkerende verbazing over het gebrek aan zelfvertrouwen onder wijnliefhebbers heeft me doen besluiten hier wat aan te gaan doen. De eerste lockdown heb ik gebruikt om zelf een cursus te ontwikkelen en te schrijven, iets waar ik al zo lang mee bezig was. Een cursus die gaat over toepasbare kennis, zelfverzekerdheid en zelfvertrouwen in wijn.

Mijn visie

Het moest een omgeving worden waar je in contact komt met de vele smaken die de wijnwereld te bieden heeft, waar proeven gaat over aandacht hebben voor smaak en deze onder woorden te leren brengen en waarin we bij iedere wijn op zoek gaan naar zijn mogelijke functie en de inzetbaarheid. Bij de eerste cursusgroep zag ik het plezier, de durf, de taal en zelfverzekerdheid elke lesdag verder opbloeien. Wine-Smart behoeft geen vooropleiding in wijn, maar is zeker een aanvulling voor wie al kennis heeft opgedaan.

               

Wat kun je verwachten van de Wine-Smart cursus?

  • 5 lesavonden voor van wijn en wijnplezier
  • Eigentijds geschreven lesmateriaal met toepasbare kennis en verhalen
  • We proeven ruim 40 wijnen, om je met alle wijnstijlen kennis te laten maken
  • Alles over aankoop en wijn-spijscombinaties
  • Veel tips en trucs
  • Alles over de omgang met wijn, inclusief bewaren en serveren
  • Etiketten en wijnkaarten lezen

Durf jij met mij in het diepe te duiken? Dan dompel ik je onder in mijn wereld van wijn.

 

Speciale Winelife Magazine actie:

Meld je nu aan voor de Wine-Smart cursus en krijg een prachtig Vinoniek Winelife pakket cadeau. Het pakket bestaat uit twee proefglazen, de Vinoniek wijnopener en een Vinoniek cadeaubon ter waarde van €25. Klik hier om je aan te melden.

Ik hoop met Vinoniek en met de Wine-Smart cursus een springplank te zijn voor alle wijnliefhebbers. Durf jij met mij in het diepe te duiken? Dan dompel ik je onder in mijn wereld van wijn.

Proost en groet Vinoniek

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.