Column Karin Leeuwenhoek: Smurfenpap

Column Karin Leeuwenhoek: Smurfenpap

Karin Leeuwenhoek is theoloog, vinoloog en communicatiewetenschapper. Ze heeft negentig Italiaanse olijfbomen, maar houdt vooral van wijn – en erover filosoferen. Zie ook haar wijnblog vinoblogie.nl In iedere editie van Winelife Magazine schrijft ze een column.

 

Smurfenpap

Bordeauxse pap, kopersulfaat, bouillie bordelaise… in wijnlanden is het nog steeds een onmisbaar goedje. Wijnboeren wereldwijd spuiten deze blauwige substantie met regelmaat over hun wijnstokken om ze te beschermen tegen valse meeldauw, een schadelijke schimmelziekte. Wereldwijd, behalve in enkele landen waaronder Nederland en Denemarken; die zijn het braafste jongetje van de (wijn)klas. Hier is koper bij wet verboden voor gebruik als schimmeldodend middel in de landbouw. En terecht, want het is giftig en schadelijk voor het milieu, het hoopt op in de bodem en vervuilt het water. Ook al is het een natuurlijke stof, die in andere landen zelfs in de biologische(!) landbouw is toegestaan… ‘Natuurlijk’ betekent helaas niet automatisch gezond of veilig.

Schadelijk of niet, in Franse tuincentra zijn de pakken bouillie bordelaise altijd ruim voorhanden in de schappen. Het blauwige papje dat men ervan maakt is een mengsel van blauwe kopersulfaat-kristallen en kalk, die worden opgelost in water. In het verleden werd dat goedje, blauwe vitriool genaamd, al door boeren gebruikt om hun druiven er onappetijtelijk mee te maken voor eventuele dieven. Wat me opeens doet denken – even een zijsprongetje, excuus – aan wat Aubert de Villaine van Domaine de la Romanée-Conti me verklapte…

Benieuwd naar de hele column over smurfenpap? Je leest ‘m in Winelife 72. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands