Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon

Omdat we in Dry January minder dronken, pakken we nu lekker uit. Niet door meer in te nemen, wel door bewust voor beter en iets duurder te kiezen. Rijst & Elise Moeskops, sommelier en mede-eigenaresse van twee restaurants, stelden deze verrukkelijke Cabernet Sauvignon-selectie samen. Voorwaarde voor inzending was een minimumprijs van 15 euro per fles.

“Een Snuf eucalyptus maakt Cabernet Sauvignon sexy”

Cabernet sauvignon regeert wereldwijd. Met ruim 310 duizend hectare, bijna 7 procent van de totale aanplant, is hij de meest verbouwde wijndruif ter wereld. Hij raakte ooit geliefd door de beste wijnen uit de Médoc, maar bleek ook elders uitstekend te aarden en een eigen stijl te ontwikkelen. Die eigen stijl komt het beste tot uiting in de wat duurdere wijnen waarbij kwaliteit dubbeldik boven kwantiteit gaat. Dan onderscheidt een Cabernet Sauvignon uit Californië zich duidelijk van eentje uit bijvoorbeeld Italië, Spanje of Zuid-Afrika. Naar die terroirwijnen gingen we op zoek.

TAFELAAR

De druif liet tijdens deze proeverij duidelijk zien dat hij het vermogen heeft om zijn specifieke herkomst te tonen. Cabernets uit het warme Australië zijn beduidend zwoeler dan die uit het koelere Frankrijk en ook in aroma ontdek je verschillen. Een overeenkomst is zijn structuur. Cabernet Sauvignon biedt in je mond altijd houvast door de aanwezige tannines. Die horen erbij en dat maakt Cabernet bij uitstek geschikt voor aan tafel.

AANPAK & CRITERIA

Omdat het echte eetwijnen zijn, lag het voor de hand een ervaren sommelier uit te nodigen voor deze proeverij. Elise Moeskops, sommelier en medeeigenares van twee Amsterdamse restaurants, Lastage en Lazuur, raakte vooral geïnspireerd door wijnen met echt herkenbare roots. Er kwamen 55 inzendingen binnen. De verwachting was dat bij wijnen met een minimumprijs van 15 euro het met de kwaliteit goed zou zitten. Dat was ook zo. In het algemeen kun je stellen dat je met een duurdere Cabernet Sauvignon grote kans hebt op een fijne wijn in je glas.

PROEVEN

Als altijd werden de wijnen blind geproefd. Voor deze grootse Cabernets kozen we de Zalto Universalglazen, geserveerd op 16 à 17°C. De series stonden op herkomst en oogstjaar ingedeeld. De proefportretten zijn ook naar herkomst ingedeeld, op alfabet, van Argentinië tot Zuid-Afrika. Onze lievelingen vormden de wijnen die uiteraard zuiver en verleidelijk waren én die hun herkomst lieten schitteren. Binnen de selectie kenden we sterren toe op de internationale schaal van 1 tot 5. Alleen de wijnen met 3 sterren of meer kregen een plaats op ons WINELIFE-podium.

VAN 3 NAAR 5 STERREN

Voorheen beloonden we de winnende wijnen met 1, 2 of 3 sterren. Hoewel alleen de echte winnaars worden vermeld en dus altijd al op het erepodium stonden, voelden sommige wijnen zich niet lekker bij het krijgen van 1 ster. Daarom stappen we over op het internationaal gebruikte 5-sterrensysteem.

Tekst Magda van der Rijst

Ben je benieuwd naar de winnaars van deze proeverij? Je leest het in de nieuwste Winelife editie 69. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands