Binnenkijken bij… Kendall-Jackson

Binnenkijken bij… Kendall-Jackson

Betaalbare luxe met oog voor de toekomst

De invloed van het Californische wijnhuis Kendall-Jackson valt niet te onderschatten. Oprichter, visionair en wijnmaker Jess Jackson is immers de grondlegger van de populariteit van Californische Chardonnay – met name dankzij zijn Vintner’s Reserve Chardonnay, waarmee hij één van de meest succesvolle, onafhankelijke wijnmaker ter wereld werd. – TEKST VERBUNT VERLINDEN

Sinds de eerste aanplant in een peren- en walnootboomgaard in 1974 is de wijn in de beste handen bij de familie. Hoewel de familie van wijnbouwers in de loop der jaren is uitgebreid, is de familiecultuur één ding dat niet is veranderd. Wijn is hun passie! Uit deze passie komt de visie voort. Om onderscheidende wijnen te verbouwen, ethisch zaken te doen en de medewerkers te laten ontwikkelen. Anno 2021 is Barbara Banke de huidige eigenaresse van Kendall-Jackson Winery. Banke is een van de topmanagers en vernieuwers binnen de wijnindustrie. Ze leidde de afgelopen 2 decennia het bedrijf dat ze samen met haar in 2011 overleden echtgenoot Jess Jackson oprichtte terwijl ze een van de meest geliefde wijnbedrijven in het land opbouwde en uitbreidde. Met succes, want niets voor niets was Barbara in 2013 de allereerste vrouw die de Wine Personality of the Year-award van Wine Enthusiast Magazine won.

Betaalbare luxe

Toen Jess de eerste vintage van Kendall-Jackson maakte, was zijn doel simpel. Hij geloofde dat ongeacht waar je woont – of het nu Californië of South Carolina is – iedereen betaalbare luxe verdient. Voor hem betekende dit dat klanten kwaliteitswijn kregen tegen een schappelijke prijs. En dat geldt ook voor de Vintner’s Reserve, Kendall-Jacksons vlaggenschipserie wijnen. Die de nadruk legt op complexe fruitsmaken van de beste wijngaarden. Wijnmeester Randy Ullom, die al meer dan 27 jaar bij Kendall-Jackson actief is, is onvermoeibaar. Ullom werkt nog steeds hard om de visie van Jess uit te dragen. Samen met zijn team leidt Ullom een toonaangevend barrel program (95 procent van Kendall-Jacksons Chardonnay is houtgerijpt in Frans eikenhout). En beheert hij ijverig de wijngaarden die in een koel maritiem klimaat langs de heuvels, bergen en bergkammen van Californië liggen om een ongeëvenaarde kwaliteit te garanderen.

Duurzaamheid

Bij Kendall-Jackson nemen ze grote stappen om een kleine ecologische voetafdruk achter te laten. Ze herdefiniëren business as usual om de industrie te leiden, waarbij ze zich verplicht voelen om ook leidend te zijn op het gebied van duurzame energie, energieopslag op locatie, reductie van broeikasgassen, waterbesparing, en afvalbeheer. Duurzaamheid is onderdeel van het hoofddoel om wijnen van de hoogste kwaliteit te produceren. Zo heeft Kendall-Jackson het waterverbruik sinds 2008 verminderd met 32 procent, een besparing van ruim 109 duizend liter water per jaar. Bovendien worden de wijnen geproduceerd en gebotteld met behulp van de grootste zonnegenerator in de wijnindustrie. Ze hebben 7.100 kW aan zonnepanelen staan die bijna 30 procent van de jaarlijkse wijnmaakactiviteiten voorzien van energie.

Dit levert jaarlijks genoeg schone energie op om ook meer dan 1.300 huishoudens van stroom te voorzien. Ten slotte zijn alle wijngaarden en wijnmakerijen door de California Sustainable Winegrowing Alliance gecertificeerd als duurzaam – voor de volle 100 procent. De wijngaarden hebben minimale impact op de omgeving. Zij maken gebruik van geavanceerde, toonaangevende landbouwmethodes om bodemverbetering, erosiebeheersing en gezonde ecosystemen te behouden. Dit doen zij door inheemse bodembedekkers en natuurlijke vijanden zoals roofvogels, uilen en vleermuizen te gebruiken.

Respect

Dit alles maakt Kendall-Jackson binnen de Amerikaanse familiewijnbedrijven dé benchmark voor hoogwaardige, duurzame wijn uit Californië. Het zijn wijnen die gemaakt worden van druiven uit wijngaarden op grote hoogte met beïnvloeding van de zee, waardoor de wijnen een uniek karakter krijgen. De filosofie van Kendall-Jackson is dan ook ‘farmer first’: goede wijn maken begint met respect voor het land, de gemeenschap en de toekomstige generaties.

 

Ben je benieuwd naar de andere vragen en antwoorden? Je leest het in de nieuwste Winelife editie 70. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.