BINNENKIJKEN BIJ DOMAINE PREIGNES LES VIEUX

BINNENKIJKEN BIJ DOMAINE PREIGNES LES VIEUX

WINELIFE schrijft over wijn, dat moge duidelijk zijn. Maar soms is de omgeving zo interessant, dat we daar niet aan voorbij kunnen gaan. Neem nu Béziers in de Languedoc, een van de oudste steden van Frankrijk en de geboortegrond van Domaine Preignes le Vieux. TEKST CHARLOTTE VAN ZUMMEREN

In Languedoc gaat de wijnbouw lang terug en zo ook in Béziers, de hometown van Domaine Preignes le Vieux waar we het later over gaan hebben. Béziers is de geboortestad van Pierre-Paul Riquet, de ontwerper van het Canal du Midi. Béziers ligt aan de Via Domitia, de door de Romeinen aangelegde weg van Rome naar Spanje. En natuurlijk in het hart van Béziers: de Les Allées Paul-Riquet, een prachtige promenade met platanen die langs winkels en caféterrassen loopt. Het naastgelegen Plateau des Poètes is een mooi park voor ontspanning en recreatie. En de geschiedenis van Béziers gaat terug tot aan de Romeinse tijd. Het terroir was toen al geschikt voor wijnbouw en dat lieten de Romeinen niet onbenut. Binnen korte tijd gingen er amfora’s witte wijn naar Rome.

Katharen
In de 12e en 13e eeuw waren de katharen, een religieuze beweging, groot in de Languedoc. En niet alleen in Carcassonne, ook Béziers was een van de bolwerken van de katharen, tot grote ergernis van de katholieke kerk. Katharen waren in de ogen van de katholieken namelijk ketters. De inwoners van Béziers steunde de katharen en dat leidde tot een grootschalige moordpartij onder de bevolking waarbij niemand gespaard werd – dus ook de katholieken in Béziers, niet. Dat was een zwarte dag voor Béziers.
De tijden zijn gelukkig veranderd, Béziers is nu een hartstikke leuk oud stadje. De Saint-Nazairekathedraal uit de 14e eeuw is een toeristisch hoogtepunt in de oude binnenstad, in het centrum dat ook weer historisch en gezellig is.

Sluizen
Een ander bijzonder fenomeen in de buurt van Béziers zijn de sluizen van Fonserannes. In het Frans klinkt het nog mooier: Les Écluses de Fonserannes. Ze zijn onderdeel van het Canal du Midi, een waterweg van 312 meter die het mogelijk maakt om jaarlijks zo’n 8.000 schepen en boten te verplaatsen over een hoogteverschil van 25 meter. In 1976 werd het Canal du Midi op de werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst, wat de bezoekersaantallen een enorme boost gaf. Het kanaal werd tussen 1667 en 1681 aangelegd onder Lodewijk de 14e en werd tot aan de Franse Revolutie het Koninklijk Kanaal genoemd – en daarna uiteraard niet meer. Het kanaal strekt zich uit over een lengte van 240 kilometer. Het 20 tot 24 meter brede kanaal is gemiddeld 2 meter diep en telt 69 sluizen. Een hele prestatie, zo’n project, zeker in die tijd. De sluizen van Fonserannes omvatten 8 sluiskamers en 9 sluizen. De sluizen zijn een Monument Historique sinds 1996 en trekken jaarlijks meer dan 300 duizend bezoekers. Les Écluses de Fonserannes vormen de derde grootste toeristische trekpleister na Carcassonne en de Pont du Gard in de Languedoc-Roussillon.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife magazine!

nl_NLNederlands