Binnenkijken bij: Champagne Ayala

Binnenkijken bij: Champagne Ayala

Jaren geleden ontmoette ik een jonge vrouw die zich voorstelde als sparkling winemaker. Wow, hoe sexy klinkt dat?! Meteen verschenen er beelden van Tinkelbel die met haar toverstaf gistende most in parelende wijnen verandert. En ja, de realiteit is totaal anders, maar de ware chef de cave bezit wel degelijk magie.
– TEKST MAGDA VAN DER RIJST | FOTOGRAFIE CHAMPAGNE AYALA EN MAGDA VAN DER RIJST

Binnenkijken bij: Champagne Ayala & de magie van Caroline Latrive

Normaal gesproken, dus zonder coronasituaties, ben je als wijnschrijfster veel op pad. Dagen aaneen struin je door wijngaarden, kijk je in kelders en proef en praat je met producenten. In de Champagne werkte ik al veel vaker, maar mijn laatste bezoek zat anders in elkaar. Als Wijnvrouw van het Jaar was ik als gast op bezoek bij Ayala, de hoofdsponsor van deze verkiezing. Caroline Latrive, chef de cave van dit champagnehuis in Aÿ, heette me welkom.

Caroline Latrive: chef de cave

Een chef de cave, keldermeester, is het brein achter de complete champagne-operatie van een huis. Hij of zij is verantwoordelijk voor alles wat er in de kelder gebeurt, van wijn maken tot en met bottelen, de technische aspecten, maar ook de personele en financiële kanten. Meer nog dan deze praktische zaken bewaakt de chef de cave de stijl van het huis en de kwaliteit van de champagnes. Daarvoor moet je naast managen ongelooflijk goed kunnen proeven. Caroline Latrive kan dat en ze vertelt er met genoegen over. ‘Mijn vader was oenoloog en adviseerde meerdere champagnehuizen bij het maken van hun wijn. Als oenoloog bekijk je de wijn analytisch, ben je met de biochemische kant bezig. Hoe zit het met de zuren? Zijn er geen afwijkingen in de wijn? Ik ging vaak met hem mee de kelders in en stak letterlijk overal mijn neus in. Van jongs af aan was ik met geuren bezig.

[…]

 

Wil je meer weten over Caroline Latrive? Je leest het in het nieuwste WINELIFE Magazine 74. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.