Bezeten van Chili, wild van wijn

Bezeten van Chili, wild van wijn

De wereldberoemde Chileense winery Montes werd in 1988 opgericht door vier vrienden en dankt zijn naam aan eentje daarvan: Aurelio Montes. WINELIFE proefde wijnen van én met de geestelijk vader van het wijnhuis en stelde hem enkele vragen. TEKST CHARLOTTE VAN ZUMMEREN

Het zijn de ogen van Aurelio Montes die je als eerste opvallen. Lichte helderblauwe ogen, zo zie je ze niet vaak. Aurelio kijkt je niet alleen aan, maar neemt ook nog eens alle tijd om zijn activiteiten uitgebreid toe te lichten, want voor de pers is niets te veel. Hij hopt door de onderwerpen en vragen heen. Ook zijn gelijknamige zoon loopt rond op standje Aurelio. Junior heeft zijn sporen als wijnmaker verdiend en vormt samen met zijn vader een hecht en succesvol team.

Wijn van nature

In hun thuisland Chili wordt al sinds de 16e eeuw wijn gemaakt, maar de laatste jaren heeft het veel aan bekendheid gewonnen. Na Argentinië is Chili nu de grootste wijnproducent van Zuid-Amerika en dat niet alleen: het verscheept ruim 75 procent van zijn wijnproductie naar het buitenland en is de op vier na grootste wijnexporteur ter wereld. Het grote, lange en zonnige land met veel wind is uitstekend geschikt voor wijnbouw met zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen. Chili’s wijnbouwgebied strekt zich uit over 1.500 kilometer in de lengte en komt onderweg diverse klimaatzones tegen. De oogsttijden verschillen van noord naar zuid zelfs zodanig, dat de oogst in heel Chili in totaal wel 2 maanden kan duren. Wijnmakers reizen zich dan ook het schompes tijdens het oogstseizoen. De meeste wijnhuizen hebben wijngaarden in diverse regio’s. Zo ook Montes, dat beschikt over meerdere wijngaarden in Apalta, Marchigüe, Valle Colchagua en Zapallar – samen beslaan ze een oppervlakte van 600 hectare. In 2004 werd in Apalta een totaal nieuwe winery gebouwd volgens de Chinese fengh-shui-filosofie rond vijf types energie: vuur, aarde, metaal, water en hout.

Finetunen

We spreken Aurelio Montes op een wijnbeurs, nog vóór de coronatijd. En vallen gelijk met de deur in huis over de heftige stijl van de Montes Alpha. Daarover is hij kort: ‘Ja, die hebben we gefinetuned. We hebben de strijd aangebonden met het hoge alcoholpercentage door meer ruimte tussen de stokken en rijen te laten, evenals beter bladmanagement en minder hout.’ Ook de soms verzengende hitte in Valle Colchagua heeft voortdurend hun volle aandacht, vertelt Aurelio. ‘We hebben zelden een zonnesteek, zelfs niet in de wijngaarden in Apalta. Maar ingrijpend bladmanagement is en blijft essentieel, want het kan daar behoorlijk heet worden.’

Portfolio proeven

Montes voert een uitgebreide wijnportfolio met onder meer de Icons, Montes Alpha, Outer Limits, Montes Twins, Limited Selection en een aantal Special Versions, waaronder Montes Cherub. We proeven een selectie. In de cool-climatestreek Zapallar maakt Montes nu onder andere een Pinot Noir en Sauvignon Blanc. De Montes Alpha Pinot Noir, Montes Outer Limits Pinot Noir en de Montes Limited Selection Pinot Noir zijn wijnen die er mogen wezen. Het zijn alle drie goede Pinot Noirs: de Outer Limits heeft de meeste diepgang en lengte, de andere twee barsten weer van het fruit en hebben dat kenmerkende droogje van Pinot Noir. Uit Casablanca, ook een wat koelere streek, komen de Montes Alpha Special Cuvée Chardonnay, de Montes Alpha Chardonnay en de Montes Reserva Chardonnay. Alle drie zijn ze zacht en doordrinkbaar, met een mooie mineraliteit. De Montes Alpha Chardonnay en de Montes Reserva zijn wat zwaarder aangezet, terwijl de Special Cuvée wat fijnzinniger is.

Buitencategorie

Ook de Special Version Montes Cherub valt op. Het is een rosé van syrah, de druiven komen van de dichtst bij zee gelegen wijngaarden in Marchigüe. De rosé is een vin de nuit: de wijn is een nacht in contact gebleven met de velletjes. Het resultaat is een stevige rosé, die in de categorie van Tavel en Clairet valt: mooi prikkeltje, veel fruit en body. En een hartstikke leuk label met een getekend cherubijntje erop van illustrator Ralph Steadman, mede bekend van zijn samenwerking met de immer dorstige gonzo-journalist Hunter S. Thompson. ‘Etiketten zijn zo belangrijk’, zegt Aurelio en dat kunnen we alleen maar bevestigen. We vragen Aurelio naar zijn activiteiten buiten Chili, want ook in Napa en het Argentijnse Mendoza is Montes inmiddels neergestreken. Een van zijn fascinaties is en blijft toch de cabernet sauvignon. ‘Napa is een perfecte streek voor cabernet’, vertelt hij. ‘We halen de druiven bij lokale kwekers. De eerste Cabernet kwam in 2006 en in 2007 introduceerden we de Star Angel van syrah.’ Sinds 2001 bezit Montes de winery Kaiken in de buurt van Mendoza, die wordt beheerd door Aurelio junior. Kaiken werd vernoemd naar de wilde gans caiquén uit Patagonië, die over de Andes kan vliegen.

Lees het hele artikel in WINELIFE #66. Bestellen kan hier

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife magazine!

nl_NLNederlands