America thirst

America thirst

Zin in Soave? In de 20e eeuw was de wijn heel populair in de Verenigde Staten, met een piek van 1965 tot 1980. Maar omdat de DOC Soave in 1968 uitbreidde over de grenzen van het oorspronkelijke Classico-gebied, en ook hoge oogstopbrengsten toestond, werden de wijnen op té grote schaal gemaakt.
Tekst: Marjolein Schuman | Beeld TenutaBroers

Het gevolg: supermarkten werden overspoeld met vele flessen wijn met weinig smaak. De goede producenten werden ondergesneeuwd en het imago van Soave verpest. Gelukkig komt kwaliteitswijn altijd bovendrijven. De dorst van de Amerikanen is dus terug, met name de jonge generatie is de flessenpost uit Italië opnieuw gaan bejubelen. Sommeliers in restaurants haakten in en waarom niet gewoon thuis in Nederland of België een flesje proeven?

Deze van de vier broers Castagnedi bijvoorbeeld, waarin hun oude vulkanische bodem in de DOC Soave doorsijpelt. Conquistare tutto il mondo, de hele wereld veroveren met Soave is de missie van Armando, Tiziano, Paolo en Massimo. ‘Soave verdient een plaats op de eerste rij tussen de grote internationale wijnen die ook een lange levensduur, complexiteit en eigentijdsheid hebben’, zegt Tiziano Castagnedi erover. Je ontdekt in de wijn minerale aroma’s van vuursteen, citroen- en grapefruitschil en menthol, maar ook hazelnoot en amandel.

Tenuta Sant’Antonio Soave Vecchie Vigne, € 18,40 via favorietewijn.nl

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands