Wijncoöperatie Winzer Krems in de Donauvallei is een van de oudste in Europa. Achthonderd wijnboeren vormen de essentie van het bedrijf, zij leveren immers de druiven voor de kwaliteitswijnen uit het Oostenrijkse wijngebied Wachau. Ludwig Holzer is er algemeen directeur. We spraken hem vlak nadat de bouwput was gedempt; na een ingrijpende renovatie die bijna 4 jaar duurde, zijn de kelder, de bottelarij en het magazijn van de wijnmakerij geopend.
5 vragen aan… Ludwig Holzer
1. Gefeliciteerd! We hoorden dat het de grootste investering in de Oostenrijkse wijnindustrie is. U zult wel trots zijn?
‘Alle mensen die eraan hebben meegewerkt, hebben een topprestatie geleverd. De focus van deze investering lag op een verbetering van de kwaliteitsproductie. Er is geen verandering in capaciteit gekomen, maar door bestaande structuren te vernieuwen wel meer flexibiliteit in het oogstproces: in kortere tijd kunnen nu meer druiven worden verwerkt. De gebouwen en opslagcontainers uit de jaren 60 en 70 zijn vervangen. Intussen moest de wijnproductie gewoon doorgaan hè, dus het was een hele uitdaging om alle fases te plannen. Ook kwam de coronacrisis opduiken toen de plannen al klaarlagen, en zijn ondertussen de prijzen van grondstoffen gestegen. Het is ons samen met de partners toch gelukt, en binnen het budget!’
1b. Er is geïnvesteerd in duurzaamheid. Kunt u concrete voorbeelden noemen?
‘We wilden van het gas af. Dit was overigens al besloten voordat de gasprijzen zo stegen. We betrekken heet water van een energiecentrale die hier 4 kilometer verderop ligt. We hebben de wijnkelder ondergronds, zodat de natuurlijke koelte daar zijn werk kan doen. We hebben zonnepanelen op het dak en halen ook duurzame energie uit onze compost en organisch afval uit de bossen.’
2. Wat zou u aan een buitenstaander noemen als typische kenmerken van uw Oostenrijkse wijn?
‘We zijn een groot wijnbedrijf en maken natuurlijk heel veel stijlen. Maar als de magie van Oostenrijk zou ik fruitigheid en frisheid willen noemen. Vooral in ons wijngebied sijpelt dat door in de wijnen. In onze Grüner Veltliner, maar ook in de Riesling en Weißburgunder. Ook de rode Blauer Zweigelt heeft dat verse, en iets peperigs. De rode cool-climate-wijnen zijn een heel andere stijl dan wijnen die uit andere landen komen.’
Benieuwd naar het hele interview? WINELIFE 85. Deze bestel je hier!
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.