5 vragen aan… José Miguel Viu

5 vragen aan… José Miguel Viu

Het verhaal begint in 1935 met een Catalaanse immigrant die een wijnhandeltje opzet in Santiago de Chile. Zijn zoon koopt na 30 jaar een hacienda in Colchagua Valley en begint daar zelf wijn te maken. De wijngaard groeit uit tot 250 hectare en de familie Viu wordt wereldberoemd! Intussen is het Chileense imago van veel eikenhout, veel zoetheid en veel alcohol veranderd en hun flessen met een lichter smaakprofiel gaan als warme broodjes over de toonbank. De huidige manager en mede-eigenaar is José Miguel Viu, die we spreken over zijn frisse wijnen en zijn werk.

    Waarom is Chili bijzonder?

‘We hebben uitstekende omstandigheden voor de wijnbouw. Chili is lang en dun, er is de invloed van de koele bries van de Stille Oceaan in het westen en de Cordillera de los Andes in het oosten, plus ons mediterrane klimaat en onze diversiteit aan bodems. Colchagua is hierbinnen een magische vallei waar de bodem, het klimaat en de druiven gezegend lijken te zijn. De beste manier om te begrijpen waar ik het over heb, is door de Chileense wijnstreken te bezoeken, ik nodig jullie uit!’

  1. We komen graag! Werd je als jongen al verliefd op Colchagua Valley?



    ‘Ik ben opgegroeid omringd door wijngaarden, paarden, verhalen en karakters van het platteland. Ongetwijfeld zijn deze ingrediënten bepalend geweest voor mijn passie voor het wijnbedrijf. In het jaar dat ik geboren werd, verwierf mijn vader de eerste wijngaard in de vallei. Beplant met 100 jaar oude stokken, met een wijnkelder en een prachtig huis waar we met de familie tijdens lange zomervakanties en vele weekenden verbleven.’

Verder lezen? Je vindt meer informatie in WINELIFE Magazine, editie 86. Deze bestel je hier. 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands