Andrea Ceci is sinds zijn kindertijd gepassioneerd over druiven. Nu staat hij aan het roer van familiebedrijf Vignamato in de Italiaanse Castelli di Jesi DOC, samen met zijn broer en zus. Vastbesloten om de allerbeste Verdicchio’s te maken.
1. Is samenwerken met je familie moeilijk?
‘Werken in een familiebedrijf is leuk, maar ontzettend lastig. Het risico bestaat dat zelfs de kerstlunch een zakelijke bijeenkomst wordt, of dat een ruzie om een zakelijke reden de privérelaties kapotmaakt. Daarom hebben wij onszelf een aantal regels opgelegd, zoals: het is verboden om tijdens familielunches over werk te praten!’
2. Wat is het geheim van de witte wijn Verdicchio?
‘De grote kracht is volgens mij de de versatilità, de veelzijdigheid. Het is een makkelijk drinkbare wijn, vooral jong, met een sprankelende zuurgraad. Onze Classico is een voorbeeld van dat extreem frisse. Maar als je de wijn laat rijpen, vooral op de gisten, wordt de knapperige zuurgraad als een crème. Dan krijg je een meer ‘romige’ smaak, zacht en mineraal tegelijk. En waar je eerst vooral limoen en groene appel proeft, komen daar later amandelen bij, gele bloemen, geel fruit zoals abrikoos en gouden appel, en iets balsemachtigs als bijenwas.’
3. De druif staat aangeplant op 23 van jullie 27 hectare wijngaard. Je moet haast zelf wel meedrinken?
‘Het is uiteraard mijn eigen favoriete wijn. Verdicchio is immers de druif van mijn land sinds 1400. Als het bovendien waar is dat de kenmerken van een geweldige wijn herkenbaarheid, een lange levensduur en het vermogen om in de loop van de tijd te verbeteren zijn, is Verdicchio daar een voorbeeld van. Naast Verdicchio ben ik ook dol op witte Bourgogne.’
Verder lezen? Dat kan in WINELIFE Magazine editie 90. Deze bestel je hier.
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.