Wat een leuke familie, de Stauffers uit de Duitse wijnstreek Rheinhessen. En iedereen helpt mee in het bedrijf. Zoon Alexander is de wijnmaker die het kalksteengebied rond Flomborn wil laten proeven in zijn wijnen. Wijngids Falstaff spreekt vol lof over de mineraliteit en ‘aromatische helderheid’ die hij bereikt door ambachtelijk te werken en biologisch te boeren. Wij hebben hem aan de lijn en vragen daarnaar.
Tekst: Marjolein Schuman | Beeld: aangeleverd
1.Hoe kan je biologische wijnbouw nou proeven?
‘Biologisch werken betekent dat je beter reageert op de behoeftes van de wijngaard. Je bent er meer gevoelig voor dan bij conventionele wijnbouw. Het is een leerproces, wat ik met mijn familie doormaak, we ontdekken steeds iets nieuws. Want alles wat je in de wijngaard doet, proef je terug in de wijn.’
2. Waarom heb je de wijnstokken op de heuvel aangeplant?
‘Vroeger was dit gebied een oceaan en hiervan zijn kalk en fossiele afzettingen in de bodem overgebleven. De vlaktes van Rheinhessen zijn heel vruchtbaar, er worden veel groentes verbouwd, maar ze zijn voor druiventeelt niet per se geschikt. ‘Gutes Ackerland is slechtes Weinland’, zeggen we hier. Hoger op de heuvels is het koeler en is er een armere bodem van kalksteen, en dat is goed voor de wijnstokken.’
2b.Draagt de rivier ook bij aan jullie terroir?
‘Nee, de Rijn ligt te ver om invloed te hebben. Vanaf de top van onze wijngaard kun je wel zien waar hij stroomt, maar je kunt niet in het dal kijken naar het water.’
3.Wat zijn voorbeelden van biologisch werken?
Exclusief voor abonnees
Dit artikel is alleen toegankelijk voor abonnees. Word nu abonnee van WineLife en lees dit artikel verder.
Word abonnee Inloggen