48 UUR Livorno en Gorgona: de spannendste persreis ever!

48 UUR Livorno en Gorgona: de spannendste persreis ever!

36 kilometer voor de kust van Livorno (Toscane) ligt het enige gevangeniseiland binnen de EU: Gorgona. De Italiaanse staat ging met wijnhuis Marchesi de’ Frescobaldi in zee om hier superspannende wijn te maken. Samen met de gedetineerden. Een uniek project en een prachtig verhaal. – TEKST KARIN LEEUWENHOEK | BEELD MARCHESI DE’ FRESCOBALDI + KARIN LEEUWENHOEK

48 UUR Livorno en Gorgona: de spannendste persreis ever!

Foto boven: Markies Lamberto Frescobaldi en Karin Leeuwenhoek aan de Leonia bubbels in Livorno, op de vooravond van hun bezoek aan wijn- en gevangeniseiland Gorgona.

De volgende dag staat ‘de spannendste persreis ever’ op het programma: naar gevangeniseiland Gorgona! Hier maakt wijnhuis Frescobaldi in samenwerking met de gevangenis en gedetineerden superspannende wijn…

Het is geen toeval dat dit persbezoek samenvalt met de oogsttijd. Je kunt hier namelijk prachtige plaatjes schieten, van goudgele druiven in kratjes, met de zee op de achtergrond en heel af en toe een tractor die de stilte en de krekels overstemt. Frescobaldi heeft voor zijn Gorgona-wijn drie gedetineerden in vaste dienst, tijdens de pluk tijdelijk wat meer. Al ruim voordat het wijnhuis in beeld kwam, werden hier druiven geteeld. In 1999 stond er één hectare Toscaanse witte rassen: half ansonica, half vermentino. Frescobaldi plantte daar 1,5 hectare vermentino bij. Ook staan er wat rijen sangiovese en vermentino nero voor de nóg exclusievere rode wijn. Daarvan worden maar 800 flessen per jaar gemaakt.

‘Een magische trip,’ aldus Karin. Lees haar verslag ’48 UUR Livorno en Gorgona’ nu in de gloednieuwe editie van WINELIFE #75, vers van de pers!

Frescobaldi Gorgona

Ben je benieuwd naar dit bijzondere reisverhaal? Je leest het in de nieuwe Winelife editie 75. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.