Wijntrends 2025: lichter, minder, beter, duurzamer

Wijntrends 2025: lichter, minder, beter, duurzamer

Eind vorig jaar vroeg Het Wijninstituut haar cursisten welke wijntrends ze zien of verwachten. We hebben het even samengevat als “lichter, minder, beter, duurzamer”.
Tekst: Ingrid Larmoyeur | Beeld: AI art by Vinissima

 

Dit zijn de belangrijkste trends die de wijncursisten signaleren:

  • Lichtere wijnen
  • Minder houtrijping
  • Minder alcohol
  • Kwaliteit voor kwantiteit
  • Makkelijk drinkbaar
  • Blendwijnen
  • Terraswijnen van goede kwaliteit
  • Biologische wijnen
  • Aandacht voor kleine inheemse druivenrassen
  • Wijn dichter bij huis zoeken (Duitsland, België, Nederland)

De voorspellingen van de cursisten komen redelijk overeen met die van de professionele wereld.

Je ziet wereldwijd een verschuiving. Er wordt minder wijn gedronken, vooral ook door jongere generaties (Millennials en Gen Z). Maar er is, zeker sinds corona, ook in het algemeen een focus op kwaliteit. We letten op onze gezondheid. Dus als we wijn drinken, klokken we niet meer achteloos wat glazen slobberwijn achterover, maar willen we genieten van een echt mooi glas wijn. En die wijn mag best van minder bekende inheemse druivenrassen zijn, authentiek met een bijzonder verhaal, en moet steeds vaker duurzaam zijn. Ook is er meer en meer een voorkeur voor lichtere wijnen of zelfs alcoholvrije wijnen. En de trend van minder (zwaar) rood naar elegante witte wijnen en naar wijnen met minder houtrijping past ook helemaal in het algemene beeld.

Voor 2025 dus vaker lichter, beter en duurzaam.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Ontgrendel dit artikel

Wil je dit artikel gratis verder lezen? Vul je e-mailadres in of ga verder met Google/LinkedIn en lees direct verder.

nl_NLNederlands