Wijnfraude

Wijnfraude

Wijnfraudeurs die flessen vervalsen, we berichtten er al vaker over. Maar wijncollecties gebruiken als onderpand voor leningen is ook een manier om rijk te worden. Totdat je tegen de lamp loopt omdat je ze niet terugbetaalt.
Tekst: Marjolein Schuman | Beeld: Pixabay

Na meestervervalser Rudy Kurniawan is onlangs een Britse man met zijn compagnon van ‘Bordeaux Cellars’ beschuldigd van oplichting voor bijna 100 miljoen dollar. Ze bemiddelden bij leningen tussen investeerders en rijke wijnverzamelaars, die werden veiliggesteld door hun wijncollecties. De investeerders werd verteld dat ze zouden profiteren van de rente op de door hun verstrekte leningen. Maar tijdens het proces, dat in januari begon, zeiden de aanklagers dat de rijke wijnverzamelaars helemaal niet bestonden en dat Bordeaux Cellars geen zeggenschap had over de wijn die de leningen veiligstelde. In plaats daarvan gebruikten Stephen Burton en James Wellesley het geld om rentebetalingen aan andere investeerders te doen. Deze Ponzi-achtige constructie met luxewijnen in de hoofdrol is niet nieuw. Hopelijk ontkomen de initiatiefnemers ook nu niet aan hun straf, ook al ontkennen ze de beschuldigingen. Als ze veroordeeld worden, wacht een gevangenisstraf van maximaal 20 jaar voor bankfraude, samenzwering en het witwassen van geld.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands