VIU MANENT: ANDERS DAN ANDEREN

VIU MANENT: ANDERS DAN ANDEREN

Viu Manent is een Chileense wijnmakerij dat eigendom is van de familie Viu. Het begon allemaal bij de Catalaanse immigrant Miguel Viu-García die in 1935 een kleinschalige wijnhandel startte. Hij bottelde en verkocht wijn op de lokale markt onder het merk “Vinos Viu”.

Door de jaren heen is het bedrijf uitgegroeid tot een belangrijke speler binnen de binnenlandse en internationale wijnmarkt. Vandaag de dag is, alweer, de derde generatie actief. Het is Jose Miguel Viu die sinds 2000 de leiding heeft over het bedrijf. Samen met zijn drie zussen en een toegewijd team van specialisten zijn ze verantwoordelijk voor de productie van een grote lijn van kwaliteitswijnen.

‘De geschiedenis van onze familie is al lange tijd nauw verbonden met wijn. We zijn trots op alles wat wij hebben opgebouwd. Diepgewortelde tradities gaan daarbij hand in hand met innovatie. Door ons hart te steken in zaken die wij belangrijk vinden zijn we overtuigd dat we het juiste doen. We zien wijn als een levende materie, welke een reflectie is van vele zaken. Alle wijnen hebben een eigen persoon-lijkheid. We geloven daarbij dat Chili een bevoorrecht land is voor de productie van wijn, met in het bijzonder de magische Colchagua-vallei’, aldus directeur Jose Miguel Viu Bottini.

VIU MANENT: ANDERS DAN ANDEREN

Eigen wijngaarden
Er wordt hoofdzakelijk gewerkt met druiven van eigen wijngaarden, daar waar veel anderen vaak druiven aankopen. In tegenstelling tot veel grote producenten is er een bewuste focus gelegd op één enkel wijngebied. Niet zo gek, is dat de plek waar het allemaal begon: de Colchagua vallei. Hoewel 254 hectare als veel klinkt, voor Chileense begrippen is het bedrijf middelgroot. Opvatting: groei is niet altijd een verbetering en kwaliteit gaat boven kwantiteit. Viu Manent onderneemt veel en is een van de best bezochte wijnbedrijven van Chili.

Precision viticulture
Niets wordt aan het toeval overgelaten. Het bedrijf werkt volgens de zogeheten precision viticulture waarbij enkel op basis van intensieve studies bepaalde keuzes worden gemaakt. Met deze werkwijze verbinden zij zich aan een continue zoektocht naar het verbeteren van de kwaliteit. Het bedrijf is in het bezit van een flink aantal hectares oude wijnstokken. Sommige daarvan zijn zelfs al meer dan 100 jaar oud!

Relatie
Naast passie voor wijn investeert het bedrijf intensief in de relatie met zijn omgeving. Een visie ontstaan vanuit het idee dat de lokale omgeving, Chili als land, als ook alle gasten, klanten en zakelijke relaties mede aan de basis staan van dat wat Viu Manent vandaag de dag is.

Colchagua Vallei
De Colchagua-vallei ligt zo’n 130 km ten zuiden van de hoofdstad Santiago en is een van de belangrijkste wijngebieden van Chili. Het maakt onderdeel uit van de Rapel-vallei en staat vooral bekend om de productie van rode wijnen gemaakt van Cabernet, Carménère, Syrah en Malbec. De vallei is prachtig gelegen tussen de bergketens van de Andes in het oosten en de Stille Oceaan in het westen.

VIU MANENT: ANDERS DAN ANDEREN

De verkoelende invloed van zee en bergen is van essentieel belang in het verder droge en warme klimaat. Met name de grote temperatuur-verschillen tussen dag en nacht maken dit tot een uiterst interessante en ideale plek voor wijnbouw. Wijngaardbeheer onder deze omstandigheden is zonder twijfel ook een van de meest ecologische ter wereld.

Wijnmaken
Patricio Celedon is hoofdwijnmaker bij Viu Manent. Sinds zijn komst in 2010 is Viu Manent duidelijk een nieuwe richting ingeslagen. De opvatting van Celedon is dat Chili lange tijd wijnen produceerde die werden gekenmerkt door teveel aan eikenhout, zoetheid en alcohol. Onder zijn supervisie streeft het bedrijf naar een meer frisse en pure stijl waarin de expressie van druif en terroir goed te herkennen zijn.
Deze revolutionaire werkwijze komt mooi tot uiting in de Reserva-lijn, die de meest pure vorm vertegenwoordigt van elk van de druivensoorten waarmee Viu Manent werkt. Jonge, pure en fruitige wijnen die grotendeels gevinifieerd worden in roestvrijstalen en cementen tanks – slechts een klein deel van sommige wijnen krijgt een lichte houtrijping.

Single Vineyard wijnen
Daarnaast zijn er naast de Gran Reserva en Secret-lijn ook prachtige Single Vineyard wijnen. Hierbij gaat het om zeer kleine producties, gemaakt van de allerbeste druiven van speciaal geselecteerde percelen in drie wijngaarden in Colchagua Valley. Beperkte rendementen, perfect rijpe druiven, handmatige oogst en een rijping van 14 tot 18 maanden in Franse eikenhouten vaten zorgen voor buitengewone wijnen met een buitengewoon karakter.

VIU MANENT: ANDERS DAN ANDEREN

Duurzaamheid
Een familiebedrijf handelt altijd met de belangen voor de toekomst in het achterhoofd. Viu Manent is, mede,  daardoor zeer begaan met het concept van duurzaamheid. Het is een van de strategische pijlers en onderdeel van de bedrijfsfilosofie. Zo is het bedrijf een organisatie dat behoud en respect voor het milieu hoog in het vaandel heeft staan. Daarnaast draagt het zorg voor zijn personeel, de familie, de tradities en focust het op een voortdurende verbetering op het gebied van werk, veiligheid en  gezondheid.  Er zijn veel ingrijpende aanpassingen gedaan en Viu Manent wil zich naar de toekomst toe blijven verbinden aan dit soort zaken.

Vanuit het bewustzijn dat een gezonde natuur en omgeving van essentieel belang is voor de kwaliteit en het voortbestaan van de wijngaarden is er een intensief programma ter bevordering van de biodiversiteit. Voorbeelden zijn aanplant van bepaalde gewassen, installatie van platforms voor roofvogels, een herbebossingsprogramma voor inheemse soorten in combinatie met CONAF en het creëren van biologische corridors.

VIU MANENT: ANDERS DAN ANDEREN

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
De gehele bedrijfsvoering gaat uit van respect voor ethische waarden, met grote waardering voor de mensen die deel uitmaken van de organisatie en de naburige gemeenschap. Viu Manent confirmeert zich daarbij aan de, door de Chileense wijnindustrie, gestelde eisen op dit punt.

Wijntoerisme
Het Visitors Center van Viu Manent behoort tot de beste van de wereld. Het motto van Viu Manent: wie een bezoek aan het domein brengt krijgt daar een onvergetelijke ervaring voor terug. Wijnliefhebbers van over de hele wereld komen hier aan hun trekken, aan alles is gedacht. Als bezoeker kunt u kiezen uit tal van rondleidingen, proeverijen en andere activiteiten. Ook herbergt het domein verschillende restaurants. Een voorbeeld is het restaurant Rayuela waar met dagelijks vers geleverde producten hele pure en lokale gerechten worden bereid. Uiteraard hebben gasten de mogelijkheid de gerechten te combineren met de verschillende wijnen van het domein zelf.

Voor meer informatie over een bezoek aan het wijnhuis verwijzen we graag naar www.viumanent.cl

Verkooppunten
Klik hier voor verkoopinfo in Nederland of kwastwijnkopers.nl

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

nl_NLNederlands

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.