Verrassende, diepe smaaksensaties uit een vergeten wijnland

Verrassende, diepe smaaksensaties uit een vergeten wijnland

Armenië, bakermat van de wijn. In dit prachtige land aan de voet van de Ararat wordt al meer dan 6.000 jaar wijn gemaakt. De bijbel (Genesis 8 – 9) verhaalt al over Noach, die hier vastliep met zijn ark. Afdaalde en de eerste wijnranken plaatste. Archeologische vondsten van vinificatie in de grotten bij Areni bevestigen dat hier al in 4.000 voor chr. wijn wordt geproduceerd.

De rijke wijngeschiedenis kent een grillig verloop. Het vroeg christelijk land (Armenië nam als eerste land in 300 al het Christendom als officiële staatsgodsdienst aan) heeft vele oorlogen gekend. De strijd met de Turken, Perzen en Arabieren zorgden voor een terugval in het aantal hectare wijngaarden dat het land rijk was. De inlijving door de toenmalige Sovjet Unie aan het eind van de eerste wereldoorlog en ook de tweede wereldoorlog heeft zijn sporen nagelaten. De aandacht is op last van het Sovjet bestuur lang uitgegaan naar het produceren van brandy. Toch is de kennis nooit verloren gegaan. Boeren bleven (desnoods verborgen) actief in de wijn. Die kennis proef je terug in de wijnen die Armenië heden ten dage produceert.

Armeense druiven

Van de 400 druivenrassen die in Armenië worden verbouwd, zijn er 30 inheemse druiven. Een van de oudste en meest markante hiervan is de areni druif. Deze prachtige druif is vol van smaak. De druiven groeien dicht op elkaar en hebben een stevige huid waardoor ze minder vatbaar zijn voor schimmels en goed tegen de kou kunnen. De areni wordt veelal gebruikt in droge rode wijnen, maar ook voor de ietwat zoete rode wijn. De wijnen zijn zonder uitzondering vol van smaak en kunnen over het algemeen een aantal jaar bewaard worden. De druif gaat terug tot 4.000 v. Chr. en komt het zuiden van Armenië, waar er ook rosé van wordt gemaakt. De areni zou kunnen worden omschreven als de signature druif van Armenië, zoals de malbec dat voor Argentinië is. Een druif waarmee Armenië internationaal volop meespeelt in het speelveld van leverancier van kwaliteitswijnen.

Wijnhuizen

Verreweg de meeste wijnhuizen zijn gevestigd in de Ararat vallei, aan de voet van de zo geliefde berg Ararat, icoon voor elke Armeniër, de berg, die door de ongelukkige grensdeling met Turkije niet op Armeens grondgebied ligt. De bewogen geschiedenis, de aard van de Armeniër, de trots en de levensvreugde die hij in zich draagt, de duizenden jaren aan kennis van wijnbouw… Je proeft het allemaal terug in de indrukwekkende wijnen die Armenië voortbrengt.

Geen wonder dat dit “vergeten” wijnland zich mag heugen in een opmars. Steeds meer wijnliefhebbers richten de blik en hun smaakpapillen op de prachtige wijnen die dit imponerende land rijk is.

Dijso opent, als de officiele importeur van Armeense wijnen, een wereld aan uitnodigende wijnen. Van wit tot rood en rosé. Meer over Armenië, haar wijnen en haar wijnhuizen vindt u op www.dijso.nl.

Actie voor Winelife-lezers

Wie nu de kortingscode winelife invult, krijgt 10% korting! geldig tot 18 oktober 2020. Bij bestelling van 6 flessen of meer geen verzendkosten. Ga voor de actie naar www.dijso.nl.

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.