Vergrijzing in de Bourgogne

Vergrijzing in de Bourgogne

Onze huisdeskundige Karel de Graaf volgt zijn eeuwige liefde wijn door heel Europa. Maar zoekt het net zo lief dichter bij huis. Zoals zijn eigen wijngaard in de Bourgogne. Niet alleen een gebied dat hij vrijwel eigenhandig op de Nederlandse wijnkaart zette, maar ook een gulle muze die regelmatig figureert in zijn verhalen. In deze WINELIFE laat hij zijn licht schijnen over het rooien van wijnstokken en wat daar allemaal bij komt kijken.
– TEKST + BEELD KAREL DE GRAAF

Vergrijzing in de Bourgogne

Jaarlijks legt gemiddeld 3 procent van de wijnstokken het loodje. Om de productie op peil te houden, worden deze stokken gerooid en vervangen door jonge plantjes. Maar er komt een moment waarop de boer door ziektes, ontevredenheid over de kwaliteit of vanwege een te lage productiviteit moet besluiten een geheel perceel of hele stukken daarvan te rooien en opnieuw te beplanten. Dit moment stelt de wijnboer het liefst zo lang mogelijk uit – zeker in de Bourgogne, waar de oogst van een perceel sinds medio jaren 80 tegen een steeds hogere prijs kan worden verkocht. Verbeterde bodemanalyses, toegenomen kennis en een veel gerichtere bemesting hebben de wijnboer in staat gesteld het moment van rooien steeds verder uit te stellen. Het voorkomt immers dat de bodem uitgeput raakt.

Oude stokken

De vermelding ‘Vieilles Vignes’ kom je dan ook steeds vaker tegen op etiketten. Oude stokken wortelen dieper en geven daardoor druiven voor wijnen met meer complexiteit. ‘Gemaakt van druiven van oude stokken’ is dus ook een marketingargument. Zo maken steeds meer boeren zowel een ‘gewone’ gemeentewijn als een duurdere versie van druiven van oude stokken. Daarnaast zijn oude stokken veel minder gevoelig voor waterstress.

Met de steeds vaker voorkomende hete en droge zomers kan dat ook een reden zijn om ze zo lang mogelijk te laten staan. Ik kan me echter niet aan de indruk onttrekken dat de enorme en steeds toenemende financiële consequenties van het rooien van een perceel een belangrijke oorzaak zijn van de toenemende vergrijzing onder de wijnstokken in de Bourgogne. Door de hogere prijs die de wijnboeren voor hun wijn kunnen vragen, kunnen ze zich natuurlijk ook het volumeverlies veroorloven dat de ouderdom van de stokken met zich meebrengt.

[…]

Benieuwd naar het hele artikel? Je leest ‘m in Winelife 74. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands