Tom Kha Kai

Tom Kha Kai

Wijnnieuws: in 2018 had Kelvin Lin de eer om 2 weken met Jay Fai mee te lopen. Wie anders dan de 76-jarige chef-kok van de bekendste streetfoodkraam in Bangkok – met een Michelinster! –maakt de beste tom kha kai? Vanuit die ervaring heeft Kelvin zijn eigen twist aan de klassieke soep gegeven. – TEKST + BEELD REDACTIE

Tom Kha Kai

Dit heb je nodig:

  • 1 soepkip
  • 200 g eryngii (koningsoesterzwam)
  • 5 cm gember
  • 200 gram galangawortel (laos)
  • 5 stengels sereh (citroengras)
  • 1 rode peper
  • 3 el vissaus
  • 400 ml kokosmelk (volvet)
  • 1 l kippenbouillon (krachtig)
  • 1 limoen (uitgeperst)
  • 5 bladen kaffir (limoenblad)
  • 1 bosje koriander
  • 1 lente-ui

Zo maak je het:

Snij de kipfilet en het dijvlees af in blokjes. Snij de eryngii in plakjes en de rode peper fijn. Kneus het citroengras en snij de verse gember en de galangawortel in grove stukken. Maak van het karkas, de gember, sereh, laos en het limoenblad een krachtige kippenbouillon als volgt: Bak de ingrediënten met wat olijfolie aan, en blus af met 2 liter water. Kook dit mengsel minimaal 1 uur en laat inkoken tot 1 liter. Filter daarna de bouillon.

Roerbak de kipdelen en voeg de blokjes eryngii toe met een snufje zout. Als dit klaar is, in een kom apart zetten. Meng de liter bouillon met de vissaus, kokosmelk en limoensap en breng dit aan de kook. Voeg naar eigen smaak een snufje zout of extra vissaus toe. Op het laatste moment voor serveren voeg je de kip en eryngii toe en breng je de soep weer aan de kook. Serveer met verse koriander en fijngesneden lente-ui.

Dit is een recept van chef-kok Kelvin Lin.

 

Benieuwd naar meer wijnnieuws? Je leest het in Winelife 74. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands