Duitsland en riesling zijn bijna synoniem, maar Duitse wijnmakers kijken steeds vaker naar Franse druiven. Chardonnay, syrah, merlot en cabernet sauvignon winnen terrein, en dat heeft alles te maken met klimaatverandering.
Sinds de jaren ’70 is de temperatuur in Duitse wijngebieden zo’n 2°C gestegen. Waar vroeger vooral frisse witte wijnen van riesling, sylvaner en müller-thurgau werden gemaakt, ontstaan nu kansen om druivenrassen aan te planten die van warmte houden. In de Pfalz en Baden staan inmiddels syrah en merlot, rassen die je normaal gesproken in Zuid-Frankrijk aantreft. En volgens het Duitse Wijninstituut winnen ook chardonnay en sauvignon blanc terrein. Müller-thurgau moet zelfs steeds vaker plaatsmaken.
Opvallend genoeg groeien ook nieuwe ‘robuuste’ druivenrassen (de zgn. hybrides of PiWi’s), zoals souvignier gris en cabernet blanc, in populariteit. Toch blijft wit de dominante stijl, want ook Duitse wijnmakers zien dat witte wijn de trend is bij wijnliefhebbers. 69 procent van de Duitse wijnproductie bestaat uit witte wijnen.
Wat betekent dit voor de smaak van Duitse wijn? Krijgen we straks vollere, rijpere rode wijnen uit Duitsland? Accepteert de liefhebber van Duitse wijnen de nieuwe druivenrassen? En wat gebeurt er met klassiekers als riesling en spätburgunder? Eén ding is zeker: de wijnwereld blijft in beweging.
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.