Op maandag 10 maart vond nabij het nieuwe Experience Center van De Monnik in Oldenzaal de finale plaats van het Lafite Laureaat en de Vinoloog van het Jaar wedstrijd. De wedstrijd stond onder leiding van Masters of Wine Cees van Casteren en Job de Swart.
Tekst: Ed Carper | Beeld: Vinologen.wine
Twaalf deelnemers streden om de felbegeerde titel waaronder vier dames en de winnaar van vorig jaar Dennis Moerdijk. De proeverij bestond uit 12 wijnen en diverse vragen waarmee in totaal 25 punten te behalen waren.
De eerste drie wijnen waren mousserend en twee landen van herkomst vertegenwoordigd. De deelnemers werd gevraagd naar de bereidingsmethode en het land van herkomst.
Wijnen
In het eerste glas zat een NV Crémant de Bourgogne van Massé. Het was een ingetogen stijl die wees naar een Methode Traditionelle maar de relatief eenvoudige stijl miste de autolyse-complexiteit die je mag verwachten van een goede champagne. Het tweede glas liet veel meer fruitintensiteit zien met kenmerkende appel en snoepjes aroma’s en een romige mousse die typisch is voor wijnen die uit de autoclave komen. Het was een goed voorbeeld van een Prosecco, in dit geval de Bellussie Superiore Valdobbiadene Brut DOCG Millesimato 2023. Het derde glas tenslotte was weer ingetogen maar dit keer met een klassiek autolyse-karakter van brioche, bisquit, deeg en brood en een persistente mousse en een lange afdronk die duidelijk naar Champagne wees. Het bleek Lanson Blanc de Blancs NV te zijn.
De volgende vraag betreft de Franse witte wijnen 4 tot en met 6. Gevraagd werd naar het herkomstgebied en druivenras. Wijn 4 gaf ingetogen aroma’s van appel, peer, ananas, wat mineraliteit een toets van hazelnoot met prachtige zuren en sur lie mondgevoel. Een klassiek recept voor een chardonnay uit de Bourgogne, in dit geval een Chablis Grand Cru Valmur uit 2021 van Domaine Maronniers. Het tweede glas was zeer ingetogen met citrustonen, appel, peer en geen hout met lichte ontwikkelingstonen. De afdronk was appelig en de zuren medium plus. Gezocht moest worden naar een neutraal druivenras uit een koel klimaat en de Savennières van Le Clos Galerne voldeed daaraan. De derde wijn tenslotte was een ‘give-away’ want uit het glas stoof de lychee je tegemoet, en de lage zuren en licht zoetje bevestigden alleen maar dat het niets anders kon zijn dan een Gewurztraminer uit de Elzas, in dit geval een Brand Grand Cru van Dopff.
De volgende vraag betref wijnen 7 en 8 die uit hetzelfde land afkomstig waren en ook gemaakt door dezelfde wijnmaker. Gevraagd werd naar het land van herkomst (met redenen) en de druivenrassen van de wijnen waarbij de rode wijn een blend was van twee rassen.
Wijn 7 gaf duidelijke tonen van perzik, abrikoos en ananas met veel mondgevoel en ook wat citrus. De wijn was elegant van stijl en gaf alleen een clue voor Viognier maar stuurde de finalisten nog niet naar een bepaald land. Dat gebeurde wel in glas 8 met overdadig veel bosbes, zwarte bes, eucalyptus, vanille en kokos. Deze combinatie wees naar Australië.
Beide wijnen waren van Tahbilk waarbij de rode wijn een voor Australië klassieke blend was van Cabernet Sauvignon en Shiraz.
Wijnen 9 en 10 waren afkomstig uit hetzelfde gebied en ook gemaakt door dezelfde wijnmaker vervolgde de vragenlijst. De wijnen waren gemaakt van hetzelfde druivenras en de eerste vraag ging daar naar uit 9met redenen). Wijn 9 was granaatrood en redelijk diep van kleur met voor Sangiovese typische aroma’s van rode kers, rode bes, pruim, ceder en veel body en stevige, maar goed verankerde tannine. Het was een complexe wijn met veel potentieel. Wijn 10 gaf jonger rood fruit maar miste de secundaire aroma’s en structuur van de eerste wijn bij deze vraag. Wijn 9 bleek een Brunello di Montalcino van Belpogio uit 2017 te zijn terwijl glas 10 de Rosso 2022 van hetzelfde huis was.
De proeverij werd afgesloten met twee zoete wijnen, beide Coteaux du Layon van dezelfde producent maar uit twee verschillende jaren. Gevraagd werd naar alcoholgehalte en restzoetgehalte en tevens werd gevraagd om de oudste van de twee te identificeren.
Dit viel niet mee omdat de oudste jaargang (2005, een grote jaargang) minder ontwikkeling liet zien dat de minder grote jaargang 2011, ook al was die 6 jaar jonger. Zo zie je maar hoe jaargangen een impact hebben op het bewaarpotentieel van wijn.
Winnaars
Stefan Boer won met 20/25 punten, een prachtige prestatie, en een verdiende winnaar! Hij werd op de voet gevolgd door Björn Scholten die de afgelopen jaren vaak terug te vinden was in de finale (19/25 punten) en Bernard Witzel met 18/25 punten. Stefan kreeg van Cees en Job de beker uitgereikt namens de Verenigde Vinologen, en Bouke Wijlens overhandigde hem de cheque voor een bezoek bij Lafite. Tenslotte kregen alle drie finalisten een stijlvolle Lafite decanter en een Laguiole Lafite messenset en een kistje met twee wijnen uit het assortiment van Domaines Baron Lafite Rothschild uitgereikt door Amélie André, de Responsable Zone Export voor oa Nederland.
Na de broodjes volgde een presentatie van Amélie André over de Chileense wijnen van het Lafite-bastion in Colchagua: Los Vascos (inclusief de topwijn Le Dix).
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.