Sommelier Elise Moeskops vierde kanshebber op titel Wijnvrouw van het Jaar 2020

Sommelier Elise Moeskops vierde kanshebber op titel Wijnvrouw van het Jaar 2020

Donderdag 9 juli heeft register vinoloog Barbara Verbeek (Wijntheater & Champagnebar) sommelier Elise Moeskops uitgeroepen tot vierde genomineerde voor de titel Wijnvrouw van het Jaar 2020. Tijdens een lunch bij Restaurant D’arrêt, The Fallon Hotel Alkmaar met de jury van Wijnvrouw van het Jaar werd dit bekend gemaakt. Elise is samen met haar vriend Rogier van Dam eigenaar van sterrestaurant Lastage en Lazuur in Amsterdam. Daarbij organiseert zij wijncursussen- en proeverijen. De andere drie genomineerden voor de felbegeerde titel zijn Anja Vondenhoff, Tjitske Brouwer en Magda van der Rijst. De nationale award Wijnvrouw van het Jaar is een initiatief van het Wijntheater en publiciteitsbureau MissPublicity.

Over Elise Moeskops
Elise Moeskops (1983) komt uit een bourgondisch nest waar haar vader zelf bier brouwde en wijn maakte van druiven uit de tuin. Tijdens haar studie en werk in de horeca ontmoette ze de twee belangrijkste mannen in haar leven: wijnimporteur Hans Bijvoets en chef Rogier van Dam, die later haar geliefde werd. Ze werd de rechterhand van Bijvoets en leerde van hem alles over Italië als wijnland. Samen met Rogier opende ze in 2010 restaurant Lastage, dat na een jaar al zijn eerste Michelinster kreeg. In 2019 opende Elise in Amsterdam Noord haar tweede restaurant Lazuur, samen met chef Sherif Khalil.

Elise vertelt haar gasten graag over de wijnboeren wiens wijnen ze op de kaart heeft staan. Over hun werk, maar vooral over hun passie om de mooiste wijnen te maken. Elise ziet zichzelf als boodschapper tussen de wijnboer en de gasten in haar restaurant, en is altijd op ziek naar parels uit bijzondere wijnjaren. Het personeel van Lastage noemt haar dan ook liefkozend ‘de encyclopedie’.

Oordeel van de jury
De jury looft Elise vooral om haar ondernemerschap tijdens de COVID-19 periode. Zo kwam Elise als eerste met online wijncursussen inclusief proefmonsters en proeverijen via Instagram met coravin. Op dit moment heeft zij tevens een samenwerking met het Internationale Theater Amsterdam, dat vanwege COVID-19 leeg staat, waar restaurant Lastage nu pop-up gevestigd is. Elise is een echte wijnkenner en als persoon heel verbindend en ondernemend

Wijnvrouw van het Jaar award
De laatste jaren zien we steeds meer krachtige, energieke en gedreven vrouwen die zich op een bijzondere manier inzetten in de wijnwereld. Zij is iemand die met haar werk, passie, kennis of creaties de wijnwereld nog mooier maakt. Volgens initiatiefnemers Barbara Verbeek en Clarissa Slingerland (MissPublicity) zijn de vrouwen in de Nederlandse wijnbranche uniek. Deze vrouwen werken hard, inspireren, zijn creatief, kleurrijk en veelal een stimulans voor andere vrouwen. Het is de hoogste tijd om deze wijnvrouwen in de schijnwerpers te zetten. Kernwaarden voor de award zijn onder andere toegankelijkheid, verbinding, professionaliteit, kennis en ambitie. Hoofdsponsor van Wijnvrouw van het Jaar is Champagne Ayala, waar Caroline Latrive aan het roer staat als Chef de Cave.

Vakjury en nominaties
De vakjury voor Wijnvrouw van het Jaar bestaat uit Barbara Verbeek, Peter van Houtert, Heleen Boom, Janny van der Heiden en Birthe van Meegeren (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2019). De winnaar van Wijnvrouw van het Jaar 2020 wordt in september bekend gemaakt. Binnenkort kan hiervoor gestemd worden.

Over het Wijntheater
Het Wijntheater is een rondreizend podium voor vrouwen in de wijn. Het mobiele theater, met een decor uit grootmoederstijd, popt op verschillende plekken op als wijn- en champagnebar. Het Wijntheater vind je op festivals tot aan educatieve shows over wijn, glaswerk en eten op horecabeurzen in heel Nederland. Het is een plek waar je als wijnliefhebber thuiskomt.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

nl_NLNederlands