Rosso die Piemonte; Koninklijk, zelfs zonder koningspaar

Rosso die Piemonte; Koninklijk, zelfs zonder koningspaar

Rosso di Piemonte

Zeg Rosso di Piemonte en de wijnliefhebber kwijnt weg. Hoogstwaarschijnlijk denkt hij of zij dan in eerste instantie aan de beroemde wijnen gemaakt van nebbiolo. Logisch, maar is dit wel helemaal terecht? – TEKST HUIB EDIXHOVEN

Waar bevinden we ons? In de op een na grootste regio van Italië, in het noorden tegen de Franse en Zwitserse grenzen aan. Hier wonen bijna 5 miljoen mensen en de stad Turijn vormt het kloppende hart. Je zou Turijn het Liverpool of Manchester van Italië kunnen noemen omdat hier de industriële revolutie van Italië begon. Nog steeds is Turijn de stad van Fiat en beroemd om ontwerpstudio’s als Bertone en Pininfarina. Maar anders dan de Engelse steden heeft de industrie hier minder nadrukkelijk zijn stempel weten te drukken. Vaak genoeg wordt Piemonte zelfs geduid als onvervalste ‘boerenregio’. Niet geheel onterecht, want er zijn meer dan 100 duizend agrarische bedrijven gevestigd.

Pak je de kaart erbij, dan valt een en ander op zijn plaats. Veel mensen denken bij Piemonte weliswaar (terecht) aan de Alpen, minstens zo belangrijk is de vruchtbare lagergelegen Povlakte. Niet voor niets betekent Piemonte letterlijk ‘voet van de berg’. De tegenstellingen in geografie lijken door te werken in de mensen, cultuur én de wijnen. Diversiteit gegarandeerd.

Cultuur van smaak

Op bezoek in Piemonte word je telkens verrast door nóg een specialiteit die onverwachts uit de hoge hoed wordt getoverd. Zeker voor hen die de smaakpapillen veel waarde toekennen, is dit een waar mekka. De diversiteit aan klimaten en bodems, het grensgebied tussen verschillende culturen die duizenden jaren teruggaan; het resulteert in een regio waar je je vingers bij aflikt. Sapore – oftewel ‘smaak’ – is waar het hier al eeuwen om draait. Rijst, hazelnoten, elk dorp met een eigen kaas, elke heuvel een eigen salami. Koffiebranderijen, chocoladeproducenten, van elke markt lijken ze thuis.

Ook is de regio doorspekt met talloze hosteria’s met even bevlogen families die ze runnen. Deze restaurantjes vormen het kloppende culinaire hart van de regio. Hier komt alles samen. Lokale gerechten als agnolotti (een lokale ravioli), bagna cauda en bollito misto kom je tegen op elke hoek van de straat. Maar de lijst eindigt hier niet. Verre van: Piemonte blijft eindeloos verrassen, niet in de laatste plaats met zijn Franse en Zwitserse invloeden en met zijn absolute hoogtepunt in de herfst met wild én uiteraard de witte truffel. Elke heuvel mag hier zijn eigen lokale specialiteiten kennen. Zo kent elke heuvel ook zijn eigen wijn en vaak niet zomaar wijn. Dit is de regio met meer DOC’s en DOCG’s dan enig andere in heel Italië. Dit zijn de twee belangrijkste kwaliteitsaanduidingen van Italiaanse wijn en Piemonte telt er bijna zestig.

 

Ben je benieuwd naar het hele artikel? Je leest het in de nieuwste Winelife editie 71. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Maghttps://winelife.abostore.nl/Catalog/azine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

nl_NLNederlands