De Spaanse appellatie Ribeiro in Galicië zet vol in op haar roots. Niet-inheemse druivenrassen verdwijnen er binnenkort helemaal uit de wijngaarden.
Tekst: Ingrid Larmoyeur | Beeld: Maria Miguel Cardeiro via Unsplash
Ribeiro – de oudste appellatie van Galicië – kiest vanaf nu resoluut voor traditie en authenticiteit door in de toekomst uitsluitend inheemse druivenrassen toe te staan. Zo krijgen lokale helden als treixadura, lado, caíño en sousón weer de hoofdrol. Ook worden rassen als merenzao, espadeiro, branco lexítimo en albilla do Avia (die laatste is volgens kenners uniek voor de DO Ribeira) toegevoegd aan de lijst van geadviseerde druivenrassen.
Niet-lokale rassen als palomino, garnacha tintorera (alicante bouschet) en tempranillo worden echter geleidelijk uitgefaseerd en mogen in nieuwe wijngaarden niet meer worden aangeplant. Men maakt nu in de nieuwe regelgeving onderscheid tussen voorkeursrassen (de inheemse, zoals treixadura) en (voorlopig nog) toegestane rassen (zoals palomino).
Kwaliteit voor kwantiteit
Palomino en garnacha tintorera gaven veel kwantiteit, maar weinig kwaliteit hier. Daardoor kozen veel wijnmakers eind vorige eeuw weer voor de traditionele inheemse rassen als treixadura en sousón.
Producenten reageren enthousiast: de inheemse druivenrassen passen veel beter bij het terroir en brengen het karakter van de wijnregio krachtiger naar voren. Een prachtige stap om het DNA van deze historische regio te bewaren!
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.