Proeftijd: Zwitserse precisie, Hollandse nuchterheid

Proeftijd: Zwitserse precisie, Hollandse nuchterheid

Veroordeeld worden tot een proeftijd. Het is minder straf dan de gevangenins, maar je moet toch zwijgen, netjes luisteren, geen fouten maken…

We doen niet moeilijk en zitten hem geduldig uit.

ONTVANGST

In de lobby van het Mövenpick Hotel eerst even de handjes poetsen en de vragen beantwoorden. Voorbij verschillende zitjes en kasten met (kunst)boeken staan de vierkante eettafeltjes opgesteld. Strak interieur met nonchalante touch, zo typeren we het. Restaurant by NOA wil dan ook dat het voelt alsof je te gast bent bij een vriend. Noa is in Zwitserland een naam die veel voorkomt, vandaar.

THEORIE

Dineren bij een vriend betekende niet eerder zo veel wijnkeuze. Zestig wijnen zijn per glas te bestellen. Bij het eten, of in de wijnbar verderop. Daar staan zestien flessen om zelf uit te tappen, die met argongas zuurstofvrij blijven. Restaurantmanager Alex Nauta legt uit: ‘Je kunt een proefglas nemen, een half of heel, en er komen karaffen zodat mensen niet meteen een hele fles hoeven te kopen.’ Het is een hele uitdaging om wijn vers te houden. ‘Die systemen werken met kurk, maar wij hebben veel flessen met schroefdop.’ Er wordt voor de rest van de open wijnen dus gewoon een vacuümpomp gebruikt – een Nederlandse uitvinding – waardoor sommige er na een paar dagen aan moeten geloven.

INSTRUCTIES

De wijnkaart past fijn op een A4’tje en is gerangschikt op druivensoort. Opvallend: diverse wijnen uit de Verenigde Staten. Alex is er fan van en mocht samen met general manager Dimitri Kalaitzis en chef-kok Bas Niehof uit het aanbod van Mövenpick een selectie maken. Hij is dan wel geen sommelier, verklaart hij, maar woont veel proeverijen bij en leest zich zorgvuldig in.

PROEF

Een iets gekoelde Primitivo van Masseria Pietrosa uit San Marzano in Puglia, de steeds populairdere ‘hak’ van Italië (glas € 6,50, fles € 36). Geschonken bij het voorgerecht van buikspek met venkel, snijbonen, aardappel, tomaat en dragon. Een lichte, soepele wijn met kersen, rode bessen en pepertjes die je wakker schudden. Het zure van de bessen past prima bij het glazuur van miso en mirin om het buikspek – mirin is zoete Japanse rijstwijn. De jonge Italiaan balsemt bovendien het malse vlees, dat 24 uur is gegaard.

Tekst Marjolein Schuman 

Ben je benieuwd naar het volledige artikel? Je leest het in de nieuwste Winelife editie 68. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands