ORANJE WIJN

ORANJE WIJN

Met de winter in aantocht is dit hét moment om eens een noviteit in wijnland onder de loep te nemen. Oranje wijn. Een categorie wijn die zo op zichzelf staat, met smaken en geuren zo anders dat het – echt waar – vaak winterse wijnen zijn bij uitstek. Door Huib van Edixhoven

Steeds vaker nemen wijndrinkers de woorden orange wine of oranje wijn in de mond. Ze hebben het dan niet over een Nederlandse wijn of over een alcoholisch drankje gemaakt van sinaasappels, maar over een bepaald soort wijn. Een hele bijzondere, kun je wel stellen. De gemiddelde wijndrinker zal waarschijnlijk denken dat orange wines iets heel nieuws is. De term bestaat ook pas sinds 2004. Hij werd destijds bedacht door de Britse wijnimporteur David Harvey om een nieuwe groep wijnen aan te duiden met een heel eigen karakter. Maar nieuw? Een noviteit? Nee, deze manier van wijn maken is juist geïnspireerd door wijnen uit de oudheid.

Heel erg anders
Heb je nog nooit een oranje wijn gedronken, wees dan voorbereid op een compleet nieuwe ervaring. Maak niet de vergissing dat het wel zal lijken op een fruitige rosé of een krachtige witte wijn. Oranje wijnen zijn anders. Vaak heel erg anders. Het zijn bijzonder droge wijnen, met een kleur die meestal oranje aandoet, maar dat hoeft absoluut niet. Het is namelijk niet de kleur, maar de maakmethode die bepaalt of iets een oranje wijn is. Witte wijnen worden traditioneel alleen gemaakt van het vruchtvlees van de druif, dus zonder de schilletjes en de pitjes.  Oranje wijnen worden gemaakt als rode wijn, maar dan van witte druiven. Dit betekent dat de schilletjes en pitjes (deels) meegaan in de vergisting. Afhankelijk van een aantal keuzes dat de wijnmaker vervolgens neemt, loopt de kleur in het glas van roze, geel, goud, oranje tot zelfs amber.

Lees het hele verhaal in WINELIFE #55. Koop hem in de winkel of bestel hem hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife magazine!

nl_NLNederlands