OOGSTFEEST SINT MAARTEN

OOGSTFEEST SINT MAARTEN

Sint Maarten in november was vroeger de dag waarop de oogst binnengehaald moest zijn en het vee op stal ging. Er werden ganzen geslacht als dankoffer en grote vuren ontstoken om de vruchtbaarheid van het land te vieren. Dit gebruik gaat terug op een Germaans feest ter ere van oppergod Wodan. In Italië werd traditioneel vanaf die dag ook de verse wijn gedronken. De gewone wijn die iedere boerenfamilie elk jaar opnieuw maakte. Nog erg simpel zo vlak na de oogst en niet echt smaakvol, dus. Van de Fransen hebben de Italianen in de jaren zeventig het gebruik van de Beaujolais Primeur overgenomen en tegenwoordig wordt begin november de ‘Vino Novello’ geproefd, een wijn die deels is gemaakt van druiven die op een speciale manier zijn gegist (en deels van gewone jonge wijn). Ingevoerd als marketinginstrumentje voor Italiaanse wijn, zijn de novemberfeesten van San Martino in de Italiaanse dorpen nog gewoon een volksfeest waarop vooral de later aan 11 november toegevoegde figuur van Sint Maarten wordt herdacht, de Romeinse soldaat te paard die zijn eigen mantel in tweeën sneed om de helft te geven aan een arme man. Zo wordt in de Salento, de kuststrook van Puglia in de hak van de Italiaanse laars, het San Martino wijnfestival gevierd. Solidariteit is het thema en we zijn in Italiё dus dat speelt zich natuurlijk af rondom de tafel! Het samen eten van vers vlees, van gepofte kastanjes en natuurlijk het drinken van veel lokale mieru (wijn in het dialect van Puglia) brengt de dorpelingen bijeen. De wijngaarden van de Salento liggen tussen twee zeeёn. De acht DOC’s, Alezio, Brindisi, Copertino, Leverano, Matino, Nardò, Salice Salentino, en Squinzano maken allemaal wijnen op basis van de rode druif negroamaro. Rijk en vrij kruidig van smaak.

Lees meer in WINELIFE #55. Koop hem in de winkel of bestel hem hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife magazine!

nl_NLNederlands