Oh, Oostenrijk

Oh, Oostenrijk

Het land van besneeuwde bergtoppen en koele meren is ook het land van frisse wijnen als Grüner Veltliner en Riesling. Klinkt misschien wat koud, maar het zijn juist hartverwarmende smaken die de Oostenrijkse wijnmakers ons aanbieden. Vooral nu. We willen het voorjaar in het glas ruiken. Gras, bloemen, kruiden van de Alpenweide. – TEKST MARJOLEIN SCHUMAN | BEELD PEXELS.COM

Oh, Oostenrijk

Wist je dat Oostenrijk maar 1 procent van de wereldproductie van wijn voor zijn rekening neemt? Maar het kleine beetje dat er is, is van topkwaliteit. Om Oostenrijk te proeven hebben we het volgende bedacht: drie flessen uit de drie grote wijnregio’s om zelf in huis te halen. Alle drie uit 2019, want jonge jaargangen hebben een bepaalde onstuimigheid in zich. Bovendien was de oogst van 2019 een zeer goede – en volgens onze contacten in Oostenrijk is de vintage 2020 net zo veelbelovend! Laat je ons weten wat je allemaal hebt geproefd?

NIEDERÖSTERREICH (28.145 HECTARE WIJNGAARD)

WEIXELBAUM, GRÜNER VELTLINER RIED STANGL KAMPTAL DAC | WIJNBEURS.NL | € 11,40
Grüner Veltliner is de trots van Oostenrijk en na het proeven van deze wijn uit herkomstgebied Kamptal weet je waarom: rijk, gelaagd en geconcentreerd met exotisch fruit, zilte mineralen en een subtiele toets peper, aldus het proefpanel van Wijnbeurs. Lekker bij Vietnamees eten, gravad lax (gemarineerde zalm), en uiteraard: Wiener Schnitzel.

BURGENLAND (13.100 HECTARE WIJNGAARD)

HEINRICH, NAKED WHITE | BURGENLAND DEGOUDENTON.NL | € 15,95
Een verkwikkende blend van chardonnay, grüner veltliner, muscat, neuburger, pinot blanc en welschriesling. Net als grüner veltliner is neuburger een van de autochtone druivensoorten waar Oostenrijk zo trots op is en die zo goed het lokale terroir kunnen weerspiegelen. Bij deze natuurwijn past natuurlijk eten zoals gebakken forel met peterselieaardappelen.

STEIERMARK (4.633 HECTARE WIJNGAARD)

WOHLMUTH, SAUVIGNON BLANC RIED STEINRIEGL SÜDSTEIERMARK DAC | WINEINBLACK.NL | € 21,95
De wijngaard (Ried) van de familie Wohlmut is steil, heeft een bodem van leisteen, en geniet van warme dagen en koele nachten. Precies goed voor de sauvignon-druiven om superaroma’s te ontwikkelen. Deze wijn werd bekroond met 98 punten door Wine Enthusiast vanwege de frisheid en diepgang. Met smaken van gekonfijte limoen, grapefruitschil, citrusblad, brandnetel en engelwortel.

 

Meer wijnnieuws lees je in Winelife 70. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands