Kwaliteit en veerkracht kenmerken de wijnoogst van 2024 in Zuid-Afrika

Kwaliteit en veerkracht kenmerken de wijnoogst van 2024 in Zuid-Afrika

Amsterdam, 21 mei – Het oogstseizoen van 2024 was een ware test voor de veerkracht van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. Ondanks de verschillende klimaatomstandigheden, van vorst en zware winterregen tot overstromingen en wind, maakten het aanpassingsvermogen en de behendigheid van de sector van deze oogst tot een van de meest opmerkelijke in de recente geschiedenis. Met een optimaal rijpingstempo, kleine bessen en gematigde, droge omstandigheden tijdens de oogst is de weg geëffend voor wijnen van topkwaliteit die de binnenlandse en meer dan 120 wereldwijde markten zullen bevoorraden.

Uitstekende winteromstandigheden in de meeste wijndruivengebieden wekten hoge verwachtingen voor de oogst“, zegt Dr. Etienne Terblanche, Vinpro Consultation Services Manager. “De belangrijkste impact van de lenteomstandigheden was echter de langdurige natte bodem, die een directe invloed had op de wortelsystemen en de toegang tot de noodzakelijke plantenreserves. De zomer was duidelijk warmer en droger dan het jaar ervoor, wat de oogst nog complexer maakte. Een van de opvallende aspecten van dit seizoen was de uitzonderlijke hygiënische staat van de druiven – een zeldzaamheid in regenachtige oogstseizoenen en een bewijs van de veerkracht en het aanpassingsvermogen van de sector.

De druivenoogst van 2024 leverde 1.099.051 ton op van 87.848 hectare, een daling van 7% ten opzichte van 2023, volgens de laatste oogstschatting van brancheorganisatie SAWIS. In combinatie met de sterke marktvraag heeft dit ertoe geleid dat de wijnvoorraden van de sector in evenwicht zijn gekomen. De wijnoogst van 2024 – inclusief sap en concentraat voor niet-alcoholische doeleinden, wijn voor brandewijn en wijn voor distillatie – wordt geschat op 857,1 miljoen liter, bij een opbrengst van 780 liter per ton druiven.

Vroege cultivars leverden in de meeste regio’s aanzienlijk kleinere oogsten op dan verwacht. De latere rode cultivars produceerden over het algemeen betere oogsten. Wijnmakers zijn enthousiast over de algehele wijnkwaliteit, vooral over de volle rode wijnen met een uitzonderlijke kleur en tannine-extractie. In het witte cultivarspectrum kunnen wijnliefhebbers zich verheugen op frisse wijnen met een ruime textuur en mondgevoel.

Het seizoen 2023/2024 heeft misschien zijn deel van obstakels gepresenteerd, maar het heeft ook de veerkracht en vastberadenheid van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie laten zien,” zegt Rico Basson, CEO van South Africa Wine. “Deze industrie is veerkrachtig en onze wijnvoorraad is nu in evenwicht. Ondanks schommelingen in oogstopbrengsten en wijngaardoppervlakten zijn we klaar om de wereld te voorzien van uitzonderlijke kwaliteit en onderscheidende wijnen.”

Zuid-Afrika is de zevende grootste wijnproducent ter wereld en produceert ongeveer 4% van alle wijn ter wereld. De wijnindustrie draagt meer dan R56,5 miljard bij aan het BBP van het land en biedt werk aan 270.364 mensen in de hele waardeketen, waarvan 85.962 op boerderijen en in kelders.

Overzicht van de productiegebieden

Breedekloof

Druivenanalyses van alle cultivars lagen binnen het optimale bereik. Voor de witte cultivars was het een kwalitatieve oogst. De kleurontwikkeling in rode wijnen is uitzonderlijk en over het algemeen verbeterd in vergelijking met koelere wijnjaren.

Kaap Zuidkust

De druiven die in 2024 werden geoogst, leken erg gezond door de weinige regen tijdens de oogst. De sapopbrengsten waren lager dan normaal, maar de uitstekende kwaliteit vormt een belangrijk tegengewicht.

Kaapstad

Witte wijnen hebben een goede smaakintensiteit en rode wijnen zijn veelbelovend met een goede kleurontwikkeling. De gunstige winter, voldoende en tijdige regenval en droge zomeromstandigheden hebben geleid tot een uitstekend seizoen voor producenten en wijnmakers.

Klein Karoo

Het seizoen 2024 zal de geschiedenis ingaan als een seizoen met uitzonderlijk veel neerslag en een uitstekende wijnkwaliteit. Dit toont aan dat de timing van de neerslag tijdens het seizoen essentieel is – in dit geval had de overvloedige regen op het juiste moment een positieve invloed op de kwaliteit en de opbrengst van de druiven. De wijnkwaliteit van zowel witte als rode cultivars lijkt uitstekend in dit vroege stadium, en rode wijnen lijken veelbelovend met intense kleurextracten.

Noordkaap

De wijnen van dit wijnjaar hebben een rijper, tropisch profiel in vergelijking met het vorige seizoen. De kwaliteit van de wijnen was beter dan verwacht, vooral voor de rode cultivars, en wijnen met een vollere stijl lijken dit jaar de trend te zijn.

Olifantsrivier

Het seizoen 2024 zal herinnerd worden als het overstromingsjaar vanwege de uitzonderlijke impact en schade door overstromingen. Een gevolg was een hoge druk van valse meeldauw, maar ook innovatief denken, waarbij producenten voor het eerst drones gebruikten voor een effectievere ziektebestrijding. Ondanks de aanzienlijke verliezen door de overstromingen kwamen de opbrengsten overeen met die van het vorige seizoen. Wijnmakers zijn enthousiast over wijnen van uitstekende kwaliteit.

Paarl

Het seizoen 2024 zal herinnerd worden omwille van de zeer natte en koude winter en lente, waarbij overstromingen voorkwamen en infrastructuur beschadigd werd. Met de komst van de zomer sloeg het weer om naar zeer droge en winderige omstandigheden, wat de grootte van de oogst beïnvloedde. Januari was warm, waardoor de oogst werd vervroegd. Door deze weersomstandigheden was er in de regio veel variatie tussen boerderijen, cultivars en opbrengsten.

Robertson

Ongebruikelijke klimaatuitdagingen kenmerkten het seizoen 2024. Een hoge vochtigheidsgraad in de eerste helft van het groeiseizoen bracht aanzienlijke uitdagingen met zich mee. De weersomstandigheden hadden een negatieve invloed op de opbrengst van de vroege cultivars, wat leidde tot een lage productie. Ondanks de beperking van het tonnage waren de druiven gezond en de wijnkwaliteit is uitstekend.

Stellenbosch

Het seizoen 2024 zal de geschiedenis ingaan als een seizoen met veel neerslag aan het begin van het seizoen, maar met weinig tot geen neerslag van eind september tot midden februari. In combinatie met warme zomertemperaturen versnelden deze omstandigheden de rijping van vroege cultivars, wat leidde tot een lagere opbrengst voor vroege cultivars en, in sommige gevallen, minder beschikbaar irrigatiewater. De droge omstandigheden leverden echter druiven van uitstekende kwaliteit op. Voor het wijnjaar 2024 worden superwijnen verwacht.

Swartland

Het seizoen 2024 zal de geschiedenis ingaan als een seizoen met een kleinere oogst dan aanvankelijk werd verwacht. Gunstige winteromstandigheden maakten een grotere oogst mogelijk. De natte omstandigheden in de lente tijdens het ontluiken en het zeer droge, winderige en warme zomerweer beïnvloedden echter de uiteindelijke grootte van de oogst. De kwaliteit van de druiven was echter uitstekend en er worden uitstekende rode wijnen verwacht.

Worcester

De wijnmakers zijn het erover eens dat de meeste druiven geperst werden bij optimale rijpheid met een optimaal suikergehalte en dat ze volle wijnen zullen produceren. Witte cultivars werden goed beschermd tegen de hittegolf begin februari dankzij de beschikbaarheid van voldoende irrigatiewater. De kleurontwikkeling over het hele spectrum van rode cultivars is verbeterd. De voorbije jaren werden veel marginale rode cultivarblokken gerooid en nieuwe wijnstokken aangeplant. Het positieve effect op de productie van rode wijn in de Worcester regio wordt nu duidelijk.

Lees het volledige oogstrapport 2024 hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands