Kleurrijke Pinot Gris

Kleurrijke Pinot Gris

De Italianen noemen hem pinot grigio, de Fransen pinot gris. In Oostenrijk heet-ie grauburgunder, terwijl de Duitsers hem soms ook grauer burgunder noemen of, weer heel anders, rülander. Maar niet alleen zijn naam is divers. In deze Koopgids meer over de vele gezichten van Pinot Gris.

We beginnen met zijn uiterlijk. In de wijngaard is hij in elk geval een opvallende verschijning. Als je hem puur op zijn blozende uiterlijk beoordeelt – in niet vloeibare vorm – zou je zomaar kunnen denken dat pinot gris lichtrode wijnen voortbrengt. Dat komt door de kleur van zijn schil. Deze is lastig te duiden, maar doet denken aan rood-bruinig, dan weer oud-rozig, soms meer koperkleurig tot iets dat meer wegheeft van grijs-blauw – afwijkend van praktisch iedere andere witte druif, die gewoon een groen-geel jasje draagt.

Zo gevarieerd als de druif er in de gaard uit kan zien, zo gevarieerd oogt hij ook in het glas. De ene Pinot Gris is lichtgeel, de ander oogt diepgoud en een derde neigt naar koper of heeft lichte tinten van roze. Soms tref je zelfs een oranje wijn in je glas aan.

Powerpinot in de Elzas

De roots van pinot gris liggen in de Franse Bourgogne. Toch zie je hem daar niet zo veel meer. Hoe dat heeft kunnen gebeuren? Slechte opbrengsten en onbetrouwbare vruchten leidden hier tot zijn ondergang. Gelukkig heeft een andere Franse streek de druif wel omarmd. Sterker nog, in de Elzas behoort hij zelfs tot een van de edele druivenrassen. Zie je Pinot Gris op het etiket staan? Dan kan het goed zijn dat hij hier vandaan komt. Het klimaat is hier ideaal voor de druif. Het najaar is vaak droog, waardoor hij lekker lang kan blijven hangen. Deze rijpheid is belangrijk om karaktervolle wijnen te produceren. Elzasser Pinot Gris vergeet je niet gauw: het zijn volle, ronde, krachtige, weelderige wijnen met een waterval aan geuren, maar vooral ook smaken. Denk aan gedroogd en tropisch fruit, gele appel, honing, toffee, bacon, paddenstoelen, bloemen, amandel, sinaasappel, rabarber, abrikozen, specerijen, er komt geen einde aan. Maar ook met aardse mineralen, een fluweelzacht, mollig mondgevoel en viscositeit, die je herkent aan de tranen in het glas.

Gevarieerde Grigio’s uit Italië

Om de hoek van Frankrijk komen we een compleet andere stijl tegen. De geliefde Italiaanse Pinot Grigio heeft weinig weg van zijn volle Elzasser broer. De Italianen spreken met hun droge, frissere wijnen een groter publiek aan. De mooiste exemplaren komen uit Noord-Italië: Alto Adige en Trentino. Hier in de Alpen behouden de druiven hun fijne zuren en hebben de wijnen een wat subtieler karakter. De druiven worden wat minder rijp, wat een hoop citrusfruit en mineraliteit in de uiteindelijke wijn oplevert. Eerlijke, pure wijnen.

Een Pinot Grigio van een ander kaliber vinden we in Veneto. Dit is de plek waar, om het oneerbiedig en generaliserend uit te drukken, de bulk-Pinot-Grigio vandaan komt. Hier zwaaien grote coöperatieven de scepter. Zij leveren wijnen waarin de karakteristieken van de druif meestal lastiger te ontdekken zijn. Vaak zijn het wat neutralere wijnen: frivole gangmakers op terrassen en feestjes. Een derde regio die tijdens de proefsessie als noemenswaardig naar voren komt is Friuli, net ten noordoosten van Veneto.

Kleurrijke Pinot Gris

TEKST EVELIJN VAN HEUVEN

Lees het hele artikel in WINELIFE 67. Bestellen kan hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

nl_NLNederlands