Kleur is belangrijk

Kleur is belangrijk

Na een rondleiding bij een wijndomein volgt steevast een proeverij. Die is vaak in de donkere, spelonkachtige kelders waar de magie gebeurt. Het ruikt er altijd zo heerlijk, vinden we, naar met wijn doordrenkt hout. Wijncriticus James Suckling zegt dat er twee belangrijke redenen zijn waarom hij niet de voorkeur geeft aan deze locatie: kleur en concentratie.

Kleur is belangrijk

Kelders zijn niet goed verlicht en zijn bovendien gesloten ruimtes. Voldoende licht is belangrijk om de kleur te onderscheiden en bepaalde geluidsniveaus kunnen de concentratie verminderen, waardoor het moeilijker wordt om een ​​berekende afweging te maken. Kleur is een eerste indicator is voor de kwaliteit van de wijn, voordat je hem zelfs maar hebt geproefd. Vooral rode wijnen kunnen hun leeftijd en mondgevoel doorgeven uitsluitend op basis van de kleur. Terwijl wijn fermenteert, wordt de kleur onttrokken aan en versterkt door de druivenschillen, sappen, zuren en suiker die samenkomen om de alcohol te maken. Door de reducerende kracht van bepaalde wijnen kunnen ze meer zuurstof en dus meer kleur opnemen, zonder te oxideren of te vergisten tot azijn. Dit is niet iets waar je als standaard wijndrinker per se rekening mee zou houden. Maar wijnboeren en wijncritici begrijpen deze principes heel goed. De diepe of ondiepe kleur van wijnen kan direct een idee geven van de aard van de wijn voordat deze wordt geconsumeerd. WINELIFE wordt op wijnreizen meer en meer aan tafels of bars in moderne proeflokalen en bezoekerscentra ontvangen. Wel wat minder sfeervol, vinden we.

Verder lezen? Je vindt meer informatie in WINELIFE Magazine, editie 86. Deze bestel je hier. 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

nl_NLNederlands